Legionáři zrekonstruují Masarykův návrat do Prahy

20. 12. 2018

Československá obec legionářská, České dráhy, Národní technické muzeum a Hlavní město Praha chystají na poslední adventní sobotu velkolepou rekonstrukci návratu prvního československého presidenta Tomáše Garrigue Masaryka do Prahy. Než v sobotu 22. prosince projede Masaryk s legionáři Prahou, navštíví zvláštním vlakem trasu svého návratu z Horního Dvořiště přes České Budějovice, Veselí nad Lužnicí, Tábor a Benešov.

Před 100 lety v pátek 20. prosince 1918 se Tomáš Garrigue Masaryk již jako zvolený president Republiky Československé vrátil z čtyřletého exilu do vlasti. Zpráva o vzniku republiky jej zastihla v USA, zpět domů se vracel přes Francii a Itálii a státní hranice překročil vlakem v Horním Dvořišti, kde jej čekala slavobrána a první přivítání, vlak následoval do Českých Budějovic, kde President Osvoboditel přednesl svou první řeč a přenocoval. Jeho návrat do Prahy pokračoval přes zastávky ve Veselí nad Lužnicí, Tábor a Benešov, kde ho po celé trase a zejména na nádraží vyhlíželi nadšené davy. V Praze jej čekalo fenomenální uvítání, slavnostní řeč přednesl spisovatel Alois Jirásek, pak Masaryk odmítl nasednout do připraveného císařského kočáru a zvolil místo v otevřeném automobilu, při jeho triumfálním návratu jej doprovázeli legionáři z Itálie, Francie i Ruska, krojovaní sokoli i příslušníci domácího vojska.

Trasu Masarykova návratu včetně uvítání na stejných místech jako před 100 lety okopíruje zvláštní jízda vlaku Českých drah. V pátek 21. prosince v 13:17 vystoupí Masaryk, představovaný hercem Otakarem Brouskem ml., se svým legionářským doprovodem v Horním Dvořišti a slavnostní program bude pokračovat v 15:33 v Českých Budějovicích. V sobotu 22. prosince pak masarykův vlak zastaví v 8:08 ve Veselí nad Lužnicí, v 9:05 v Táboře, v 11:27 v Benešově u Prahy a v 13:12 bude presidenta vítat pražské Hlavní nádraží. Podrobný program jízdy vlaku najdete na webu www.vlaktgm.cz.

Vrchol programu bude pak slavnostní pochod Prahou, který začne v sobotu 22. prosince ve 14:00 ve Vrchlického sadech před budovou Hlavního nádraží. President Masaryk ve svém otevřeném voze projede špalírem Washingtonovou ulicí na Václavské náměstí. Doprovázet ho bude více než stovka uniformovaných příslušníků československých legií z Itálie, Franci a Ruska, krojovaní sokoli a příslušníci domácího vojska. „Masarykův návrat byl vrcholem a definitivním potvrzením nové republiky, z Wilsonova nádraží se vypravil složit presidentský slib, po čtyřech letech viděl svou manželku a pak z Pražského hradu pronesl svůj první projev jako president republiky,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100 a dodává: „Přivítání Masaryka bylo velkou národní a vlasteneckou manifestací, doufáme, že i dnes si lidé v předvánočním shonu najdou v pátek a v sobotu chvilku času a přijdou si spolu s námi připomenout 100. výročí návratu našeho prvního presidenta.“ Samotný průvod po své původní trase projde jen horní polovinou Václavského náměstí, pak se vrátí do Vrchlického sadů, kde bude pokračovat další program.

 

text: br. Miloš Borovička

 

2018 PRŮJEZD TGM PRAHOU A3 COREL12 03