Návštěva u válečné veteránky Olgy Mauleové

31. 1. 2018

Tak jako každým rokem jsme 3. ledna navštívili válečnou veteránku Olgu Mauleovou. Členové ČsOL Kladno jí přišli popřát k 92. narozeninám. Vždy se na setkání těšíme, protože „naše Olinka“ – jak jí říkáme – je dobrou vypravěčkou a společně s manželem se skvěle doplňují. Celý život jsou si vzájemně oporou a ani v letošním roce tomu není jinak. Vzali se v roce 1948, takže letos oslaví již 70 let společného života. 

Povídali jsme si o tom, co ji trápí i o tom, co ji těší. A protože v obývacím pokoji svítil krásně nazdobený vánoční stromeček, tak jsme si povídali i o vánočních svátcích, jak je trávila, když byla ještě malá. Na vánoce na svátečním stole nesměly chybět ryby, bramborový salát, ale oblíbená byla také pohanková nebo ovesná kaše. Olinka vždy ráda vařila a pekla např. malé koláčky, z kila mouky jich bylo 62 a rychle mizely, zkrátka moc chutnaly. Zavzpomínala také na svoji milovanou babičku, která pekla takové placičky, říkala jim mazurky nebo výborné placičky z bramborákového těsta s nastrouhanými jablky. Do dnešních dnů vaří jídla, která se vařila na Volyni např. holubce, boršč a samozřejmě pelmeně. Formu na pelmeně jí přivezla neteř z Kyjeva. Oblíbená šťovíková polévka také nemůže chybět, to je nezapomenutelná chuť dětství a mládí.

Olga Mauleová se narodila 3. ledna 1926 českým rodičům na Ukrajině v obci Jedvanina v Chmelnické oblasti. Její babička se na Volyň dostala jako tříletá se svými rodiči, kteří od Jadwigy Jagellonské koupili pozemek, na kterém žili a hospodařili 76 let. Povídali jsme si také o jejím mládí, vzpomínala na svého tatínka Jana Kamínka, který sloužil v Kyjevě jako ženista na Dněpru. „Často a rád vzpomínal na kyjevské osobní setkání s T. G. Masarykem, když mi to vyprávěl, bylo mi 10 let. Byl dobrý hospodář, rád pracoval na poli a se dřevem.“

Dne 22. června 1941, když Němci napadli Sovětský svaz, Olga končila 7. třídu. Za druhé světové války byl její švagr zapojen do podzemního hnutí, hrozilo prozrazení a smrt pro celou rodinu, proto se jako velmi mladá aktivně zapojila do odbojové činnosti. V době Velké vlastenecké války se Olga Ivanovna Kamínková nejprve dostala do kontaktu s partyzány v době od 12. února 1943 do 9. března 1943. Byla činná jako průzkumnice a spojka v partyzánském oddíle Sidora Artěmoviče Kovpaka. Tento oddíl se podílel na významných diverzních akcích. Ve výzbroji měli pušky, granáty, samopaly, těžké kulomety, minomety a protitankové pušky a děla. Od 10. března 1943 do 3. ledna 1944 působila v partyzánském oddíle Michajlova – Oduchy. Od 4. ledna 1944 do 25. května 1944 v oddíle Zarodinu velitele Šišky. Spolubojovníci si velmi vážili jejího mistrného a konspirativního sbírání cenných zpráv a jejich předávání štábům partyzánských oddílů. Zúčastnila se bojů o osvobození měst Ostrog, Rovno, Luck, Vladimír-Volyňský a Kovel.

Do dnešních dnů si dobře vybavuje svoji činnost v partyzánském oddíle; např. jak přepočítávala 1 500 patron, ale i nebezpečné chvilky, kdy se v lese ukrývali v jámě před palbou střel a měli štěstí, že přežili. Dvakrát přecházela frontu směr Brest – Kovel (město Kovel bylo strategické místo, byl to klíčový železniční a silniční uzel v Pripjaťských bažinách). Vzpomínala i na jednu akci, kdy bylo po kolena sněhu a dle zpráv průzkumné hlídky nic nehrozilo, ale když vjeli na saních taženými koňmi do vesnice, začali Němci střílet, byla to asi nějaká hlídka. Rychle koně otočili směrem k lesu, naštěstí nikdo nebyl zraněn. V hlubokých lesích měli partyzáni zemljanky a vše, co Němcům ukořistili, koně, krávy, prasata, odvedli do lesa.

Za svoji statečnost v boji s nepřítelem obdržela mnoho vyznamenání a medailí našich i zahraničních. V roce 1947 se z Ukrajiny přestěhovala do naší republiky. V Kladně žije 38 let. 

Byli jsme rádi, že Olga Mauleová oslavila narozeniny v dobré náladě a pohodě. Moc si vážíme její osobní statečnosti a skromnosti. Je poslední válečnou veteránkou žijící v Kladně. Poděkovali jsme jí za vše, co pro naši vlast učinila a popřáli jí i jejímu manželovi hodně zdraví, štěstí, pohody a spokojenosti do dalších let.

Životní příběh partyzánky Olgy Mauleové je od loňského roku zaznamenám v Paměti národa.

text: ses. Eva Armeanová

foto: br. Stanislav Pítr