Opustil nás br. Pavel Vranský, veterán od Tobrúku a RAF

28. 6. 2018

S žalem informujeme o úmrtí veterána druhé světové války a člena Československé obce legionářské, brigádního generála v. v. Pavla Vranského, bývalého příslušníka 11. čs. pěšího praporu – Východního a 311. čs. bombardovací perutě RAF. Zemřel v neděli 24. června 2018, ve věku 97 let. 

Pavel Vranský se narodil jako Pavel Wechsberg 29. dubna 1921 v Lipníku nad Bečvou, většinu dětství pak prožil ve Frýdlantu nad Ostravicí, v Bohumíně a v Ostravě. Okupace bývalého Československa jej zastihla na střední škole, a jelikož měl židovský původ, nad odchodem do zahraničí dlouze nepřemýšlel. Již v Polsku se hlásil k dispozici československého zahraničního protinacistického odboje, tzv. Československého legionu, byť za sebou ještě neměl žádný vojenský výcvik. Chtěl sloužit společně s otcem, ale ten nebyl pro vysoký věk přijat. Rychlý spád událostí zavedl Pavla Vranského na polské území zabrané Rudou armádou a následně do sovětského zajetí, ze kterého se dostal až v roce 1941 na Střední Východ, do Palestiny. Zde se stal příslušníkem 11. československého pěšího praporu – Východního, v jehož řadách byl účastníkem legendárního nasazení praporu při obraně libyjského přístavu Tobrúk. Ze Severní Afriky odjel do Velké Británie a absolvoval výcvik létajícího personálu britského Královského letectva. Stal se palubním radiooperátorem a od dubna 1944 nalétal v bombardérech 311. československé bombardovací perutě RAF asi 600 operačních hodin. V Anglii si dokončil maturitní vzdělání. Po skončení války odešel z armády a pracoval u Československých aerolinií, následně až do roku 1970 na ministerstvu dopravy. V témže roce byl vyloučen z KSČ, do které vstoupil v roce 1946. Za svou odbojovou činnost mnohá vyznamenání, v roce 2017 byl prezidentem povýšen do hodnosti brigádního generála ve výslužbě. 

Pohřeb bratra Vranského se uskuteční v pátek 29. června 2018 od 10 hodin ve Velké obřadní síni Krematoria Strašnice v Praze.

Čest jeho památce! 

 

Pavel Vransky parte