Střelecký memoriál Jaroslava Šámala

20. 4. 2018

O první dubnové sobotě opět zahřměly na střelnici v Chloumku u Mělníka výstřely z historických vojenský pušek. Tak jako každým rokem se konal pod taktovkou mladoboleslavské jednoty Československé obce legionářské další ročník tradičního střeleckého memoriálu br. Jaroslava Šámala, který v letošním osmičkovém roce nesl příznačně pořadové číslo 8. 

Všech 22 střelců a střelkyň se na místě sešlo v 09.00 hod. Poté, co přítomné br. Jan Prokop seznámil s pravidly memoriálu a zbraní nepolíbené také s bezpečnou manipulací, mohl závod začít. V polohovém závodě, při kterém se kromě třech nástřelných ran střílelo na 50 metrů po pěti ranách vleže, vkleče a vstoje, obsadil 3. místo br. Jan Juřena s nástřelem 129 bodů. Se stejným počtem bodů, ale lepším soustřelem, obsadil druhé místo David Šrůtek. A králem střeleb se již téměř tradičně stal expert na desítky s nástřelem 137 bodů br. předseda Tomáš Pilvousek.

V ženské kategorii, která probíhala společně s mužskou v poloze vleže se na třetím místě umístila M. Moldaschelová s nastřílenými 78 body. Druhé místo s 97 body obsadila V. Zeithamlová. A první místo si se 122 body vystřílela Michaela Kováčová.

Deset nejlepších střelců a střelkyň se po skončení hlavního závodu ještě tradičně utkalo o slavnostní terč, který byl opět z dílny br. Jiřího Filipa, který jej v letošním roce stylisticky koncipoval do motivů obrazu malíře Josefa Kupky. V tomto závodě měl nejlepší mušku vedoucí střeleb br. Jan Prokop.

Dopoledne na střelnici bylo zakončeno vyhlášením výsledků a výbornou svíčkovou. Poté následoval přesun do Bezdědic do areálu DDM Mladá Boleslav, který byl střelcům i nestřelcům k plnohodnotné dispozici. Teplé počasí a azurové nebe vybudilo některé přítomné k odpolední vycházce po okolí. Cesta vedla do údolí Strenického potoka, k Suchému mlýnu a dále po okruhu zpět do Bezdědic.

Po návratu z vycházky mnozí započali s čištěním svých zbraní a večer všichni strávili v družném hovoru okolo táboráku.

text: br. Tomáš Růžička

foto: br. Jiří Filip