Uctění památky Milana Rastislava Štefánika

17. 5. 2018

V zájmu zpřítomnění odkazu generála Milana Rastislava Štefánika uspořádalo dne 5. května 2018 město Brezová pod Bradlom ve spolupráci z řadou slovenských institucí a dalších partnerů celostátní vzpomínkovou slavnost u příležitosti 99. výročí tragické smrti generála Milana Rastislava Štefánika a 100. výročí vzniku Československa. Památku generála Štefánika uctilo při Mohyle na Bradle na 3 500 návštěvníků. Za Československou obec legionářkou byli přítomni místopředsedové – generálové Emil Boček a Václav Kuchynka a pplk. Tichomir Mirkovič. 

Tradiční pieta na Bradle je připomínkou celého Štefánikova zakladatelského díla, nikoli jen jeho tragické smrti. Stejně tak není Mohyla toliko jeho hrobem, ale rovněž památníkem Štefánikova životního díla.

Vzpomínkovou slavnost symbolicky zahájil působivý přelet vrtulníků Black Hawk a Mi-17 Vzdušných sil OS Slovenské republiky, skupiny letadel CASA, Gripen a ALCA Vzdušných sil Armády České republiky a skupiny pěti slovenských MiG-29. Následovalo kladení věnců a státní hymna. Po přednesu básně moderátorem přivítala přítomné primátorka Brezové Eva Ušiaková. S projevy následně vystoupili předseda Národní rady Andrej Danko a předseda vlády Peter Pellegrini. Program na Bradle umělecky obohatili písně v provedení zpěváků Danubius Octet Singers a završil společný zpěv hymnické písně Kto za pravdu horí.

text: br. Jiří Filip

foto: Archiv ČsOL