Ústřední osobnost novodobé ČsOL br. gen. Tomáš Sedláček by se dožil 100 let

8. 1. 2018

Pražské Posádkové velitelství v Dejvicích uspořádalo dne 5. ledna 2018 pietní vzpomínku na arm. gen. Tomáše Sedláčka u příležitosti 100. výročí jeho narození. 

Výjimečnost události byla zdůrazněna osobní přítomností jak náčelníka Generálního štábu AČR arm. gen. Josefa Bečváře, tak řady jeho předchůdců na tomto vojenském postu počínaje arm. gen. Karlem Pezlem. Právě on znal Tomáše Sedláčka od roku 1946, kdy byl tehdy majorem Sedláčkem přijímán do Vojenské akademie v Hranicích. Za ČsOL se vzpomínky na někdejšího předsedu naší organizace účastnil válečný veterán a místopředseda ČsOL br. pplk. v. v. Tichomir Mirkovič, tajemníci ČsOL br. Milan Mojžíš a br. Jiří Filip a stráž praporu ČsOL.

Velitel pražského Posádkového velitelství plk. gšt. Milan Virt připomněl ve své uvítací řeči symboliku toho, že letošní jubilejní rok československé státnosti na jeho počátku uvozuje rovněž 100. výročí patrona Posádkového velitelství Praha. Náčelník GŠ AČR arm. gen. Josef Bečvář připomněl Sedláčkovo hrdinství za druhé světové války i to, jak jej věznění komunistickým režimem nezlomilo. Ve všech nepřízních osudu vždy obstál a je vzorem současnému vojákovi Armády České republiky.

text: br. Jiří Filip

foto: Michal Rak