Výstava Anthropoid v KT Mauthausen

10. 10. 2018

Od 20. srpna do 9. října 2018 byla v bývalém koncentračním táboře Mauthausem k vidění putovní panelová výstava Anthropoid, mapující úspěšnou operaci, jejímž cílem byla likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, poslední boj sedmi parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje i významnou roli domácích spolupracovníků, z nichž 294 bylo za svoji pomoc zavražděno právě v KT Mauthausen.

Výstava, na jejíž realizaci se podílela i Československá obec legionářská, byla umístěna ke vchodu do památníku, tedy na místo kudu musí projít každý návštěvník. „Jsme velmi spokojeni, je to důstojné místo pro tuto výstavu,“ uvedl pro Českou televizi spoluautor výstavy Vlastislav Janík. Příběh operace Anthropoid je i díky stejnojmenému britskému filmu známý i mimo území ČR, ale příběh odbojářů už tolik ne, pro se autoři výstavy nejvíce těšili na to, že výstava jejich příběhy alespoň trochu návštěvníkům přiblíží.

Panelový výstava Anthropoid byla poprvé představena veřejnosti 26. května 2017 na pražském Klárově a od té doby ji mohli návštěvníci vidět na 14 místech v republice. Zatím poslední českou zastávkou byly symbolicky Dolní Vilémovice, rodiště Jana Kubiše. Pro příští rok se plánují další zastávky výstavy, o kterou je veliký zájem.

text: ses. Marcela Ludvíková

 

mauthausen anthropoid