XVI. všesokolský slet v Praze připomene 100. výročí republiky

29. 6. 2018

V neděli 1. července bude slavnostně zahájen XVI. všesokolský slet – Největší událost pro sokoly, členy České obce sokolské, a jedna z nejvýznamnějších událostí, která důstojně oslaví 100. výročí vyhlášení samostatného československého státu vůbec. Slet s pořadovým číslem XVI. potrvá od 1. do 6. července 2018 v Praze.

Jelikož se bude na XVI. všesokolském sletu odrážet 100. výročí vzniku našeho novodobého státu, bude zároveň holdem těm sokolským generacím, které stály u zrodu československých legií v době první světové války, bojovaly v ní za vznik samostatného státu a krátce po jeho vzniku chránily se zbraní v ruce jeho území. Všesokolský slet v Praze bude vyvrcholením dlouhodobých příprav a nácviků, které se konaly již od loňského podzimu po celé České republice. A zapojeni budou i členové Československé obce legionářské. Osm bratrů z ČsOL a osm sokolů ze Sokolské stráže společně připravili menší pódiovou skladbu nazvanou „Republika“, kterou vzdají hold zakladatelům samostatného československého státu. Skladbu předvedou 1., 2. a 4. července.

Vedle hromadných skladeb na stadionu Eden Aréna bude sletové akce zahrnovat množství pódiových skladeb, divadelních představení, výstav a dalších kulturních a společenských akcí. Sokol totiž nešlechtí jen tělo, ale také ducha. Kulturní program Sletu bude reflektovat hlavně národní folklor a jeho část odehrávající se v prostorách Národního divadla má název „Kde domov můj“. V bohatém sletovém programu si každý vybere to své.

 

Neděle 1. 7. 2018

Od 10 hodin zahájí XVI. všesokolský slet Sletový průvod Prahou, který projde po trase Ulice 28. října – Národní třída – Smetanovo nábřeží – Křižovnická ulice – náměstí Jana Palacha – Široká ulice – Pařížská ulice – Staroměstské náměstí. Na čele průvodu půjdou kromě krojovaných sokolů a představenstva ČOS také členové ČsOL ve stejnokrojích československých legionářů.

Od 14 hodin proběhne v Chrámu sv. Víta slavnostní mše.

Od 15:30 bude na nádvoří Tyršova domu (sídlo ČOS) zahájen program pódiových skladeb. Jako první vystoupí členové ČsOL a Sokolské stráže, kteří k letošnímu stému výročí společně nacvičili menší skladbu „Republika“.

Od 19 hodin proběhne v Národním divadle slavnostní zahájení XVI. všesokolského sletu představením „Naši furianti“, které sehraní členové sokolských ochotnických spolků.

Pondělí 2. 7. 2018

Od 14 hodin začnou představení sokolských loutkových divadel v Divadle Kampa.

Od 14:30 bude pokračovat program pódiových skladeb na Staroměstském náměstí, Malostranském náměstí, před OC Eden a na nádvoří Tyršova domu.

Od 19 hodin se v Národním divadle uskuteční koncert sokolských pěveckých sborů.

Úterý 3. 7. 2018

Od 14 hodin bude pokračovat program pódiových skladeb na Staroměstském náměstí, Malostranském náměstí a před OC Eden.

Od 14 hodin budou pokračovat představení sokolských loutkových divadel v Divadle Kampa.

Od 19 hodin proběhne v O2 Aréně komponovaný pořad živých sportovních a tanečních vystoupení, doprovázený promítaným materiálem a mluveným slovem komentátorů „Sokol Gala“, který bude přehlídkou toho nejlepšího ze sokolského výkonnostního a vrcholového sportu. Zdatnost zde předvede na 500 vystupujících z České republiky i zahraničí.

Středa 4. 7. 2018

Od 14 hodin budou pokračovat představení sokolských loutkových divadel v Divadle Kampa.

Od 14 hodin bude na Piazzettě Národního divadla zahájen open air koncert českých a moravských folklórních souborů „Folklor na Piazzettě“.

Od 14:30 bude pokračovat program pódiových skladeb na Staroměstském náměstí, Malostranském náměstí, před OC Eden a na nádvoří Tyršova domu.

Od 19 hodin začne Večer scénického folkloru na Nové scéně Národního divadla.

Čtvrtek 5. 7. 2018

Od 21 hodin začne I. program hromadných skladeb v Eden Aréně.

Pátek 6. 7. 2018

Od 14 hodin začne II. program hromadných skladeb v Eden Aréně se slavnostním zakončením XVI. všesokolského sletu.

 

Po celou dobu sletového týdne, až do neděle 8. července 2018, bude v Michnově paláci Tyršova domu otevřena výstava „Ni zisk, ni slávu!“ věnovaná sokolské historii. Více informací a podrobný program naleznete na webových stránkách slet.sokol.eu.

Žádný správný vlastenec na Sletu nemůže chybět! Nezapomínejme na slova prezidenta Masaryka: „Bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo Československa!

 

2018 07 01 XVI. všesokolský slet 01

2018 07 01 XVI. všesokolský slet 02   2018 07 01 XVI. všesokolský slet 03

2018 07 01 Skladba REPUBLIKA

2018 07 01 Kde domov můj

 

br. Petr Tolar