Zahájení výstavy k 100. výročí Československa v Bratislavě

28. 5. 2018

Generálové Emil Boček, Václav Kuchynka a pplk. Tichomír Mirkovič, váleční veteráni druhé světové války z Československé obce legionářské byli členy oficiální delegace předsedy České vlády Andreje Babiše a společně zahajovali s předsedou Slovenské vlády, Česko-Slovenskou a Slovensko-Českou výstavu v Bratislavě. 

Ve čtvrtek 26. dubna 2018 předsedové vlád ČR a SR Andrej Babiš a Peter Pellgrini otevřeli výstavu na Bratislavském hradě. Společný projekt připravili Slovenské národní muzeum a české Národní muzeum u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Unikátní exponáty připomínají období společného státu a návštěvníci si ji mohou prohlédnout na Bratislavském hradě do 30. září 2018.

Váleční veterány druhé světové války doprovázel řídící tajemník ČsOL br. Milan Mojžíš. Delegace válečných veteránů se zúčastnila slavnostního oběda a měla možnost se setkat a pozdravit s nejvyššími představiteli Slovenské republiky, prezidentem Andrejem Kiskou, předsedou vlády Peterem Pellegrinim a dalšími představiteli exekutivy.

Delegace předsedy České vlády se vrátila v odpoledních hodinách do Prahy a váleční veteráni poděkovali předsedovi vlády ČR, že se mohli zúčastnit unikátní výstavy v Bratislavě.

text: br. Jaroslav Syrový

foto: archiv Úřadu vlády ČR