77. výročí vyhlazení osady Ležáky

24. 6. 2019

Letošní vzpomínka na zavražděné obyvatele z Ležáků se uskutečnila 23. června, hlavní program dne začal v 10.00 hod. kladením věnců delegacemi u pomníku „Kniha obětí“. Po přečtení jmen zavražděných obyvatel z Ležáků se ujala slova ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová, která přivítala hosty. Hlavní projev přednesl předseda vlády Andrej Babiš. Závěrečné slovo patřilo předsedovi ČsOL br. Pavlu Budinskému, který vztáhl tragický osud Ležáků k dnešku: „Za druhé světové války potkal stejný osud stovky a stovky dalších obcí. Bohužel, s koncem války tato odporná praxe neskončila. A to ani pro dobu nejnovější… Nemají pravdu ti, kteří tvrdí, že nás to nemá zajímat a máme se se starat jen o své problémy u nás doma. Vždyť před oněmi 77 lety byl s našimi Lidicemi a Ležáky solidární celý svět. Podporu, kterou dal svět nám, dlužíme my světu.“ 

V průběhu pietní vzpomínky vystoupil dětský pěvecký sbor Zvoneček Slatiňany a poté byl zapálen Oheň (bez) naděje. Celou akci v 11.30 hod. ukončil seskok parašutistů do prostoru u mohyly.

Hold přijela vzdát celá škála významných hostů od politických činitelů včetně ministra obrany Lubomíra Metnara až po velvyslance z Francie, Velké Británie, Palestiny a dalších. Na pietní vzpomínku dorazil primátor města Pardubice Martin Charvát nebo ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek. V neposlední řadě všemu přihlíželi přeživší děti, Jarmila Doležalová pamatující ležáckou tragédii a Pavel Horešovský a Jiří Pitín dotčeni brutální perzekucí v Lidicích.

foto: Památník Ležáky