80. výročí německé okupace Čech, Moravy a Slezska

22. 3. 2019

V pátek 15. března 2019 se v Mladé Boleslavi uskutečnil již 20. ročník vzpomínky, pořádané u příležitosti tragického výročí okupace zbytku Čech, Moravy a Slezska a vzniku Protektorátu Čechy a Morava. Svojí tradicí patří mladoboleslavská vzpomínka k těm nejstarším, které se v České republice pořádají. U založení této tradice již v roce 1999 stála Jednota ČsOL v Mladé Boleslavi a Rota Nazdar, z. s., z Bakova nad Jizerou. 

Letošní vzpomínku opět připravili členové mladoboleslavské jednoty a uskutečnila se u budovy bývalých kasáren Pěšího pluku 47, který se po roce 1939 stala vazební věznicí boleslavského gestapa. Tradičně koncipovaný program navodil atmosféru kritického roku 1939 autentickými nahrávkami a nástupem čestných stráží s prapory. Na letošní vzpomínce reprezentovali Armádu České republiky příslušníci roty Aktivních záloh ze Středočeského kraje. V historických stejnokrojích se k pamětní desce umučených důstojníků z odbojové organizace Obrana Národa přišli poklonit členové mladoboleslavské a poděbradské jednoty a hraničáři z Roty Nazdar, z. s. Nechyběli ani baráčníci a zástupci mladoboleslavského Sokola.  

Historické události i konsekvence k soudobé společnosti připomněli ve svých projevech místopředseda ČsOL a válečný veterán Tichomír Mirkovič, předseda Jednoty ČsOL Mladá Boleslav a radní Středočeského kraje Ing. František Petrtýl. Město svojí přítomností reprezentoval náměstek primátora Daniel Marek a radní Jaroslav Šebek. I přes nepřízeň počasí se vzpomínky zúčastnilo početné obecenstvo z řad občanů města.

Po oficiálním setkání a ceremonii u budovy kasáren se účastníci přesunuli na Boleslavský hrad, v jehož ponurém sklepení byly předčítány vzpomínky aktérů událostí nejenom roku 1939, v podání členů mladoboleslavské jednoty Jiřího Filipa a Markéty Rytířové.

Události roku 1939 patří k tragickým milníkům naší společnosti a jsou mementem toho, jak snadno a rychle je možné o atribut svobody přijít a jak těžké a bolestivé je nabýt ji nazpět. Právě z těchto důvodů se na tyto události zapomenout nesmí. V Mladé Boleslavi na tyto události nezapomínáme.

text: br. Tomáš Pilvousek

foto: Tomáš Rytíř