BAHNA 2019

1. 7. 2019

Ač je to neuvěřitelné 22. června letošního roku se konal již 30. ročník Bahen. Jejich historie se začala psát v roce 1990, kdy František Koch spolu s asi čtyřicítkou podobných nadšenců dali dohromady dvanáct vojenských historických vozidel a díky pochopení velitele 1. tankového pluku ze Strašic, se s nimi projeli ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy. O dva roky později oslovil František tehdejšího náčelníka Generálního štábu armádního generála Karla Pézla s nabídkou, aby se k setkání příznivců historické terénní techniky přidala i vojenská technika 1. tankového pluku ze Strašic. Argumentoval mu tím, že v České republice se koná řada leteckých dnů, zatímco pozemní síly nemají žádnou akci. A tak vznikl Den pozemního vojska – Bahna jako prezentační akce Armády České republiky, který v současnosti, a to ať jsou tropická vedra, nebo prší a je zima, přitáhne na 50 000 diváků. 

Šestihodinový program letošního jubilejního ročníku nabídl ukázky dvou historických bitev v režii Československé obce legionářské s finanční podporou Ministerstva obrany ČR a Nadace pozemního vojska. Vojenští nadšenci předvedli ukázku ze začátku války v roce 1939 v Polsku a ukázku dukelských bojů z roku 1944, ve které se divákům předvedlo 11 historických tanků, či jejich replik. K vidění byly na Bahnech poprvé i unikátní sovětské tanky T 34/76 a IS 2. Jako překvapení secvičili členové Klubu vojenského muzea na demarkační linii v Rokycanech ukázku jízdních vlastností tanků a obrněných transportérů na hudbu symfonické básně Bedřicha Smetany Má vlast.

Kromě dynamických ukázek mohli lidé zblízka vidět historickou ale i moderní techniku vystavenou na statických ukázkách, včetně nové vojenské techniky ve stáncích výrobců. Vrcholem vystoupení současné armády byla hlavní hodinová ukázka, do které armáda zapojila 26 bojových vozidel, vrtulníky Mi-171Š a Mi-24 a dva bojové letouny L-159 Alca. Po letech se při tomto jubilejním ročníku na Bahna vrátili příslušníci tankové roty Aktivních záloh „Československých legií“ 73. tankového praporu „Hanáckého“. Do letošních Bahen se zapojilo na 1 000 vojáků s 350 kusy techniky a s více než 600 zbraněmi a zbraňovými systémy. K tomu se musí připočítat na 400 členů klubů vojenské historie s více než 150 kusy techniky a na 50 000 spokojených návštěvníků.

text: br. Milan Mojžíš