Darney

3. 7. 2019

V sobotu 29. června si v Darney delegace Ministerstva obrany ČR, vedená zmocněnkyní ministra obrany pro válečné veterány Alenou Netolickou, a Československé obce legionářské v čele s místopředsedou armádním generálem ve výslužbě Emilem Bočkem, společně s velvyslancem České republiky ve Francii Petrem Drulákem a přidělencem obrany plukovníkem Jaroslavem Sejpkou, připomněli událost, kdy Francie jako první spojenecká země veřejně uznala právo Čechů a Slováků na samostatný stát. 

Stalo se tak u příležitosti slavnostní vojenské přísahy příslušníků československých legií ve Francii a předání bojového praporu 21. československému střeleckému pluku tehdejším francouzským prezidentem Raymondem Poincaré dne 30. června 1918. Na tuto událost, na jejíž počest byl 30. červen vyhlášen rozkazem prezidenta republiky Dnem ozbrojených sil ČR, po 101 letech vzpomínala u československo-francouzského památníku u bývalého vojenského tábora Kléber za městečkem Darney česká delegace společně se slovenským velvyslancem Igorem Slobodníkem, podprefektem Neufchâteau Benoîtem Rochasem, starostou Darney Yvesem Desvernesem a dalšími hosty. Česká delegace položila též kytice u zdejších pamětních desek prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla.

Vyvrcholením vzpomínkových akcí pak bylo odhalení pomníku Milana Rastislava Štefánika před budovou staré radnice. Pomník vytvořil pan Henri Côme z Darney, který je autorem i pomníku prezidenta Václava Havla. Základem je pískovcový kámen reprezentující fragment Halleyovy komety, kterou pozoroval Milan Rastislav na Tahiti v roce 1910. Pod bílou špičkou pomníku, která symbolizuje horu Mont Blanc, na kterou vystoupal mladý astronom Štefánik v letech 1905–1908 šestkrát, je bronzová deska s reliéfem prvního ministra války Československé republiky obroubená z pravé strany vavřínovou ratolestí symbolizující hrdinu a z levé lipovou ratolestí symbolizující českou a slovenskou vzájemnost. Po obvodu se nachází dvanáct hvězd symbolizujících Evropu a nebeské hvězdy. Ve spodní části je umístěno symbolické křídlo letounu Caproni CA 33, v jehož troskách 4. května 1919 poblíž Bratislavy zahynul. Na křídle je uveden jeho citát z roku 1910: „Pouze cestou vzdělání a vědy si mohou Slováci vydobýt své místo ve světě a stát se občany Evropy.“ Po ukončení slavnostního odhalení se pak delegace přesunuly do protějšího komunitního sálu, kde zastupitelský úřad České republiky ve Francii pořádal malou recepci.

text: br. Michal Mojžíš

foto: br. Jaroslav Syrový