Pietní akt u památníku letců RAF v Ostravě-Hrabůvce

9. 4. 2019

V upomínku na 75. výročí „Velkého útěku“ a zastřelení zajatých letců RAF se v pátek 29. března2019 v 11.00 hod. u památníku v Ostravě-Hrabůvce konal pietní akt. Na památníku jsou vytesána dvě jména: Thomas Gresham Kirby-Green, pilot 40. bombardovací perutě královského letectva Royal Air Force, a Gordon Arthur Kidder, navigátor 156. bombardovací perutě královského letectva Royal Canadian Air Force. 

Oba výše jmenovaní patřili mezi ty, kteří byli v boji sestřeleni, zajati a držení v zajateckém táboře Stalag Luft III v Polském městečku Sagan. Dne 24. března 1944 patřili mezi 76 letců, kterým se po dlouhých přípravách podařilo překonat střežený objekt a dostat se na svobodu přes vyhrabaný tunel při tak zvaném „Velkém útěku“. Bohužel téměř všichni účastníci tohoto slavného útěku byli brzy dopadení a na rozkaz Adolfa Hitlera bylo 50 z nich bez jakéhokoliv procesu zastřeleno. Mezi těmito zastřelenými byl i náš československý letec Arnošt Valenta z Postřelmova.

Pietního aktu se zúčastnili zahraniční hosté z Velké Británie Colin Kirby-Green, Philippa Langlois, Peter Spowage a z Kanady Gordon Alvin Kidder. Ze státní správy, spolků a organizací se dále zúčastnili primátor města Ostravy Tomáš Macura, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslav Kania, starosta Městského obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář, příbuzní Arnošta Valenty, členové Československé obce legionářské, zástupci Svazu letců, Sdružení válečných veteránů, Českého svazu bojovníku za svobodu, Sokolské župy Moravskoslezské, spolku Veterán policie České republiky a veřejnost.

O efektní zahájení pietního aktu se postaraly Vzdušné síly Armády ČR, když úderem 11. hodiny nad památníkem přelétly jejich dva letouny Jas-39 Gripen. Úvodní a uvítací slovo pořadatelů přednesla Mgr. Marie Anna Davidová. S historií a událostmi zúčastněné seznámil mjr. Bc. Jiří Ryška. Nově opravenému památníku požehnal páter Miroslav Straka a modlitbu za zemřelé přednesl v češtině i angličtině vojenský kaplan kpt. Mgr. Daniel Waclawek.

Po položení kytic a věnců vystoupily děti ze Základní školy U haldy, kteří přednesli básně a zazpívali v angličtině písně. Poté přednesli svá poděkování přítomní zahraniční hosté.

Pietní akt byl ukončen čestnou salvou a vypuštěním jedenácti balonků jako symbolický pozdrav letcům. Ústřední hudba AČR zahrála státní hymny Jihoafrické republiky, Kanady, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a České republiky.

 

text: br. Jiří Ryška

foto: ses. Vlaďka Francírková, Vladimír Michna