Uctění památky 169. výročí narození TGM v Uzenicích

15. 3. 2019

Památku 169. výročí narození (7. března 1850) prezidenta Masaryka si v sobotu 9. března v obci Uzenice na Blatensku připomněli za Čs. obec legionářskou br. David Maňhal v historické uniformě ruského legionáře a příslušník 25. protiletadlového pluku Strakonice Zdeněk Beránek v uniformě vojína 5. pěšího pluku T.G. Masaryka. a redaktor Blatenských listů, pan Vladimír Šavrda. S pomocí Zdeňka Beránka položil br. Maňhal za Čs. obec legionářskou, jednotu Strakonice na památku 169. výročí narození TGM k jeho pomníku kytici se stuhou, která nesla nápis: „S úctou Čs. obec legionářská, jednota Strakonice“.

Uzenický pomník TGM je jediným dochovaným pomníkem prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na okrese Strakonice. Vybudován byl v roce 1938, přežil nacistickou i komunistickou totalitu. Pomník tvoří asi 2 m vysoký žulový sloup. V jeho horní části se nachází malý československý státní znak a pod ním busta Tomáše Garrigua Masaryka. Za protektorátu byl čs. státní znak odstraněn a nenávratně ztracen. Pomník přežil i dlouhých 40 let komunistického režimu a to údajně proto, že byl natolik zarostlý plevelem a kopřivami, že busta pana prezidenta Masaryka soudruhy tolik nedráždila. Když komunističtí funkcionáři navštívili Uzenice, dotazovali se místních, proč zde mají pomník T.G. Masaryka, odpovídali: „Vždyť to byl také prezident.“

Po roce 1989 byl pomník obnoven a opatřen novým čs. státním znakem.

U pomníku se v obci v posledních 3 letech konaly i oslavy vzniku Československa, v loňském roce 100. výročí této události i za účasti předsedy strakonické jednoty ČsOL, br. Zdeňka Hrušky.

Věřím, že si obec Uzenice za účasti veřejnosti v příštím roce připomene i významné 170. výročí narození prvního československého prezidenta.

 

text: br. David Maňhal

foto: Vladimír Šavrda