Velký útěk – hrdinství letců RAF

21. 2. 2019

Odvaha, touha po svobodě a hrdinství – přesně to obsahují životní příběhy spojeneckých letců, kteří za svoji statečnost ve 2. světové válce zaplatili životem. „Velký útěk“ z německého zajateckého tábora v Saganu (dnešní Polsko) patřil mezi nejpozoruhodnější události 2. světové války. 

U památníku, vedle farního kostela Panny Marie, Královny Posvátného Růžence, v Ostravě –  Hrabůvce si 29. března 2019 v 11.00 hod. společně s rodinnými příslušníky z Kanady a z Anglie připomeneme již 75. výročí tragického úmrtí nadporučíka Gordona A. Kiddera a majora Thomase Kirby – Greena.

Oba patřili mezi ty, kteří byli v boji sestřeleni, zajati a drženi v zajateckém táboře v Polském městečku Sagan. Dne 24. března 1944 patřili mezi 76 letců, kterým se po dlouhých přípravách podařilo překonat přísně střežený objekt a dostat se na svobodu přes vyhrabaný tunel při takzvaném „Velkém útěku“. Bohužel téměř všichni účastníci tohoto slavného útěku byli brzy dopadeni a na rozkaz Hitlera bylo 50 z nich bez jakéhokoli procesu zastřeleno. Mezi tyto oběti patřili i Thomas s Gordonem, kterým se sice při útěku podařilo dostat až na Moravu, ke Zlínu, kde však byli gestapem zadrženi. Dne 29. března 1944, při převozu na velitelství gestapa do Wroclawi, byli během zastávky v Ostravě-Hrabůvce zastřeleni ranou z bezprostřední blízkosti do týla.

Jejich jména a hrdinství, jakož i jména a hrdinství všech letců Královského vojenského letectva Velké Británie (RAF), nikdy nevymizí a zůstávají v naší mysli, v knihách a v pamětech.

 

br. Jiří Ryška

 

2019 03 29 75 výročí zastřelení letců RAF