Zemřel válečný veterán br. Alois Dubec

22. 7. 2019

V noci na pátek 19. července 2019 zemřel ve věku 96 let válečný veterán druhé světové války bratr plukovník v. v. Alois Dubec, bývalý příslušník protektorátního Vládního vojska a britského Královského letectva, a vážený člen kroměřížské jednoty Československé obce legionářské. 

Alois Dubec na narodil 28. června 1923 ve Vlachově Lhotě. Aby se během okupace nacisty vyhnul nucenému nasazení, vstoupil v roce 1941 do Vládního vojska. Vojsko však bylo v roce 1944 Němci odesláno do severní Itálie, kde měli vojáci, tzv. vladaři, střežit vojensky důležité objekty a železnici. Mnoho z nich však dezertovalo a přidávalo se k italským partyzánům v horách. K nim utekl i Alois Dubec a později přešel do neutrálního Švýcarska, kde se přihlásil do československé armády ve Velké Británii. Podařilo se mu dostat k britskému Královskému letectvu. Na konci druhé světové války byl právě v pilotním výcviku. Výcvik na pilota nedokončil, vrátil se do vlasti a po několika letech v armádě začal v roce 1948 pracovat ve stavebnictví. Jako bývalý voják západní exilové armády měl v komunistickém Československu problémy se sháněním práce. V roce 1968 emigroval do Švýcarska. Do Česka se vrátil až v roce 1996. Byl povýšen do hodnosti plukovníka ve výslužbě a v roce 2016 mu prezident Miloš Zeman předal nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva (vojenské skupiny) II. třídy. I ve svém vysokém věku se účastnil veřejných akcí a setkání s veřejností. V loňském roce vyšla o jeho životních osudech kniha „Divoký kluk Alois Dubec: Z Vlachovy Lhoty do RAF a zpět“.

Poslední rozloučení s br. Dubcem se uskuteční v pátek 26. 7. 2019 od 15 hodin ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích. Čest jeho památce. 

 

parte alois dubec