75. výročí osvobození Bruntálu

25. 5. 2020

Ve čtvrtek 7. května 2020 si členové Jednoty ČsOL v Bruntále „34. pěšího pluku střelce J. Čapka“ připomněli 75. výroční osvobození našeho města Bruntálu, osvobození Československa a ukončení druhé světové války v Evropě. I když současná situace nedovolovala uspořádat pietní akt takový, jaký by si toto výročí zasloužilo, v zájmu zachování památky na všechny padlé vojáky spojeneckých armád, povstalce a partyzány, rozhodli se členové naší jednoty tichou vzpomínkou a položením kytice uctít jejich památku. 

Nejprve umístili květiny do vázy na pamětní desce na náměstí Míru v Bruntále, která připomíná, že Bruntál byl osvobozen 7. května 1945 Rudou armádou. Potom se členové vydali na starý městský hřbitov u kaple sv. Michaela, kde položili věnec u pomníku na pohřebišti vojáků Rudé armády. Pohřbeno je zde celkem 803 rudoarmějců, kteří padli při osvobozování celého bruntálského okresu.

Bruntál byl osvobozen od okupace nacistickým Německem postupujícími jednotkami 304. střelecké divize 106. střeleckého sboru a 167. divize 104. střeleckého sboru 60. armády 4. ukrajinského frontu.

V další dny položili zástupci naší jednotky věnce z Ústředí ČsOL a zapálili svíčky u pomníků ve Velké Štáhli a v Lomnici u Rýmařova, kde jsou pohřbeni převážně sovětští vojáci z místního zajateckého tábora.

text a foto: br. Antonín Zgažar