75. výročí osvobození Kojetína

1. 6. 2020

Československá obec legionářská jednota Olomouc 2 si v Kojetíně důstojně připomněla 8. května 2020 75. ukončení 2. světové války. U pomníku vojákům Rudé a rumunské armády se pietní vzpomínky zúčastnil br. Jiří Hübner, br. Tomáš Hejtmánek a br. Jan Polach. 

„Připomeňme, že boje o město trvaly pět dnů. Začaly v úterý 1. května 1945 a v neděli 6. května 1945 časně ráno vstoupili do města rumunští vojáci bojující ve svazku 2. ukrajinského frontu maršála Malinovského. V sobotu 5. května 1945 boj vrcholí. Nastává nejprudší kanonáda, která trvala od 10. hodiny ranní do 3. hodiny odpoledne. Když večer přišla zpráva, že Kroměříž jest obsazen, Němci, aby nebyli zaskočeni, před půlnocí opustili město a vyhodili za sebou poslední most přes Moravu na silnici k Chropyni. Boj po té ustává a jednotky druhé ukrajinské armády maršála Malinovského obsazují město. Jsou to Rumuni, kteří bojovali po boku Rusů proti Němcům. V neděli 6. května – časně zrána vstupují rumunští vojáci do města, jsouce nadšeně vítáni obyvatelstvem. Vojáci jsou unavení a zabláceni, neboť poslední tři dny pršelo. Lidé vylézají z krytů a podávají unaveným vojákům občerstvení. V pondělí 7. května proudí městem nepřehledné kolony Rudé armády, pronásledujíce ustupující Němce k Prostějovu a Olomouci. K večeru projíždí městem též československý oddíl. Vojáci odpočívají chvíli na náměstí, jsouce obklopeni občanstvem. V úterý 8. května bylo dopoledne projíždějícím československým důstojníkem na náměstí občanstvu ohlášeno, že německá armáda kapitulovala a o 10. hod. večer nastává klid zbraní. Ruští vojáci ležící v Kojetíně a v okolí oslavovali mír tuto noc střelbou a vypouštěním barevných raket. Tak skončila druhá světová válka, která začala 1. září 1939 německým útokem na Polsko. Komu by tenkráte z nás napadlo, že ta válka skončí za Kojetínem u Klenovic, kde byly poslední boje.“ (Kronika města Kojetína, zápis za rok 1945)

Zároveň jsme byli uctít památku amerických letců padlých v největší letecké bitvě 2. světové války nad Hanou. Jednalo se o památník v Troubkách, který byl vybudován ihned po válce na počest šesti členů posádky amerického bombardéru B-24J Liberator, kteří zahynuli při sestřelení letounu 17. prosince 1944. Zbývající čtyři členové posádky se tehdy zachránili seskokem na padáku.

text a foto: ČsOL jednota Olomouc 2