75. výročí osvobození v okrese Frýdek-Místek

7. 5. 2020

Československá obec legionářská jednota Frýdek-Místek si důstojně připomněla 75. výročí osvobození. Již 30. dubna 2020 se poklonili památce padlých vojáků u Památníku v Českém Těšíně Kontešinci a Památníku padlým letcům. Kytice a květiny byly položeny společně s představiteli města Český Těšín, Muzea Těšínska a Matice slezské. 

Bystřice

ČsOL jednota Frýdek-Místek společně s vedením obce Bystřice a Maticí slezskou uctili 2.května 2020 památku 54 občanů, kteří zahynuli na frontách 2. světové války. Poté se občané přišli poklonit památce dvou občanů Bystřice, kteří byli zavražděni gestapem 25. března 1945, MUDr. Jaroslava Míčka a Jana Heczka.

Bystřice byla osvobozena 2. května 1945 vojsky 38. armády 4. Ukrajinského frontu. Ustupující Němci zlikvidovali již 1. května železniční most a o půl hodiny později silniční mosty na řece Hluchové a na řece Olši. Dne 2. května ve dvě hodiny po půlnoci byl vyhozen silniční most na řece Hluchové a o půl hodiny později i podjezd pod železniční tratí. Dne 2. května ve dvě hodiny po půlnoci byl vyhozen silniční most na řece Hluchové a o půl hodiny později i podjezd pod železniční tratí.

V dopoledních hodinách dne 2. května jakoby se život v obci zastavil, teprve krátce po poledni se na jejím okraji objevil první sovětský průzkumník a krátce na to již do obce vstoupili sovětští vojáci. Není známo, že by někdo 2. května 1945 v Bystřici padl, nevedly se zde totiž žádné boje, Němci stačili ustoupit směrem k Třinci. Mnohem větší však byly materiální škody a lidské oběti za celé šestileté období německé okupace.Statistika je bohužel tragická:Celkově položilo život v této strašlivé válce 136 občanů Bystřice. Celkem 40 Bystřičanů zahynulo v koncentračních táborech Osvětim, Mathausen, Gusen, Ravensbrück. Dalších 7 občanů bylo zastřeleno gestapem v obci, jeden v Protektorátu Čechy a Morava a jedna Bystřičanka zemřela na Slovensku při bombardování. Celkem 6 jich zahynulo v Katyni. Na frontách 2. světové války jich padlo 68, další 3 zahynuli na nucených pracích v Říši a deset zůstalo nezvěstných.

Hrádek

V obci Hrádek, která byla osvobozena 2. května 1945 položil kytici br. Martin Benek u Pomníku, který je připomínkou 12 obětí 2. světové války.

Třinec

Členové naší jednoty ČsOL položili dne 3. května květiny u Památníku na třineckém hřbitově Folvark, který symbolizuje 381 obětí 2. světové války.

Horní Suchá

Sestra Soňa Mikulová dne 3. května položila květiny k Památníku obětem 2. světové války v Horní Suché

Frýdek-Místek

Na městském hřbitově ve Frýdku-Místku se pietní vzpomínky zúčastnil br. Viliam Kalinčík a br. Radim Janáč. Připomeňme, že osvobozovací boje o město Frýdek-Místek trvaly tři dny, město bylo osvobozeno 4. května 1945 a v bojích padlo 52 sovětských vojáků. Mezi padlými byl major Andrej Michajlovič Kostikov, na jehož počest je pojmenováno frýdecké náměstí. V osvobozovacích bojích padlo i 44 frýdeckých občanů, kteří byli společně pohřbeni 7. května 1945. Při osvobozovacích bojích byly zničeny dva mosty a podle neúplných zpráv bylo zničeno 25 a poškozeno 1250 domů. Poškozená byla i věž místeckého kostela sv. Jakuba, kde Němci zřídili pozorovatelnu.
V březnu 1946 byli padlí sovětští vojáci a frýdečtí občané exhumováni a pohřbeni v těchto místech. V mohyle je pohřbeno 966 sovětských vojáků, jsou zde symbolické pomníčky padlých 75 sovětských důstojníků z celého okresu. Naproti nim jsou pomníčky padlých místních občanů.

Frýdlant nad Ostravicí

Pietní vzpomínka proběhla 5. května 2020 na místním hřbitově u pomníků padlých a následně u pomníku Partyzán ve městě. Vzpomínkové akce dále následovaly u pomníku obětem 2. světové války v Nové Vsi a dále u pomníku obětem 1. a 2. světové války v Lubně.

Akcí se zúčastnila starostka města paní RNDr. Helena Pešatová, pan Mgr. Dalibor Pavliska místostarosta, zástupci vedení města, zástupci politických stran, členové mládežnických organizací a občané města. Účast byla skromnější díky opatřením ve společnosti. Za ČsOL se zúčastnil člen jednoty Frýdek Místek br. Zdeněk Mamula.

 

text: br. Petr Majer

foto: členové ČsOL jednoty Frýdek-Místek