75. výročí osvobození v Tuchlovicích na Kladensku

11. 5. 2020

Členové Československé obce legionářské jednoty Kladno společně s místostarostkou Obecního úřadu v Tuchlovicích Ivou Pencovou a členkou výboru pro rozvoj obce Veronikou Zelenkovou si 5. května 2020 připomněli památku všech, kteří se konce války nedožili ať již padli v boji, či zemřeli v koncentračních táborech. Nejprve položili věnec a kytici u pomníku občanů Tuchlovic, kteří byli vězněni v Terezíně a později zahynuli v koncentračních táborech Mauthausen a Osvětim. 

Po ukončení pietního aktu následovalo čtení Veroniky Zelenkové, autentické zápisky z války. Vyslechli jsme osobní vzpomínku místního občana, který měl to štěstí, že se z koncentračního tábora vrátil. Popsal nesmírné útrapy a nelidské zacházení, které nejen tuchlovičtí vězni zažívali. Vyjádřil přání, aby jejich smrt nebyla nikdy zapomenuta.

Následoval další pietní akt u pomníku 2. světové války. Poté jsme se přemístili na místní hřbitov, kde se nachází hrob seržanta Rudé armády Ivana Pavloviče Bolotova. Na náhrobku je uvedeno 1926 – 1945, zemřel tedy ve věku 19-ti let. Přišli jsme se poklonit také památce válečného veterána Ludvíka Darovce, dlouholetého člena ČsOL Kladno, který zemřel 25. 5. 2016. Poslední zastávkou byly Srby, kde jsme položili věnec u pomníku Obětem německého násilí, občanům Srb, kteří zahynuli v letech 1939 až 1945.

I přes omezení způsobená coronavirem jsme si důstojně připomněli ukončení 2. světové války v Tuchlovicích a Srbech.

text: ses. Eva Armeanová

foto: Stanislav Pítr