75. výročí osvobození

24. 4. 2020

Vážení občané a příznivci Československé obce legionářské, zanedlouho si budeme připomínat 75. výročí vítězství v druhé světové válce, které jsme dlouho očekávali a nejen Československá obec legionářská se připravovala na náležitý rozsah slavností a vzpomínkových akcí. Zvláště se na oslavy těšili veteráni druhé světové války. 

V tuto chvíli je bohužel již nepochybné, že na konci dubna a počátkem května nebude možné uskutečnit ani zlomek toho, co se mělo jako výraz díků osvoboditelům odehrát ve městech a obcích naší republiky.

Československá obec legionářská je přesvědčena o tom, že místa paměti, jež připomínají památku těch, kteří se v druhé světové válce zasloužili o naši svobodu, nesmí zůstat navzdory současné situaci ve dnech výročí opuštěná. V zájmu zachování památky na padlé vojáky spojeneckých armád a povstalce, navštíví členové Československé obce legionářské pomníky a památníky v místech své působnosti a alespoň tichou vzpomínkou a položením kytice či věnce, uctí památku padlých. Samozřejmě – s důsledným ohledem k aktuálnímu znění platných opatření (viz Doporučení předsedy ČsOLk oslavám osvobození). Pro tuto akci bude na webových stránkách ČsOL připravena interaktivní mapa, do které budeme vkládat označení míst, kde se uvedené jednoty rozhodnou uctít památku padlých položením květinového daru.

Dovolujeme si vyzvat širokou veřejnost, aby v Den vítězství i dalších památných dnech závěrečných bojů druhé světové války, vzpomněli našich hrdinů. Bude-li to možné, navštivte místa v blízkosti vašeho bydliště, jež jsou věnována památce obětí války a položením květiny nebo tichým zamyšlením vzpomeňte na ty, kteří položili své životy za mír a svobodu.

Pokud budete chtít, abychom o vaší aktivitě dali vědět na výše uvedené mapě, zasílejte nám prosím informace o umístění pomníku a dni, kdy se u něj zastavíte na mailovou adresu: sekretariat@csol.cz

 

banner 75 vyroci

 

{phocamaps view=map|id=11}