76. výročí sestřelení bombardéru „Miss Fortune“ u Nepomuka

25. 2. 2020

V sobotu 22. února se členové plzeňské jednoty Československé obce legionářské zúčastnili pietního aktu v Nepomuku, který se konal na paměť osádky amerického bombardéru B-24J Liberator, jenž byl sestřelen německými stíhači a dopadl přesně před 76 lety, 22. února 1944, nedaleko osady Dubeč severně od Nepomuka. V jeho troskách zahynulo devět z deseti členů osádky. 

Pietní akt proběhl na nepomuckém náměstí Augustina Němejce, kde se na budově radnice nachází pamětní deska osvobození města spojeneckými armádami. Mimo zástupců města, plzeňského krajského vojenského velitelství a Leteckého historického klubu gen. Jana R. Irvinga byly, po americké a české hymně a proslovech zdůrazňujících oběť amerických pilotů, položeny věnce i zástupci naší jednoty. Na akci se nedostavila jen odborná veřejnost, ale také obyvatelé Nepomuka a přilehlých obcí, kteří si připomněli, jak se město nesmazatelně zapsalo do osudu deseti amerických rodin.

Poté byly věnce převezeny na místo dopadu bombardéru, kde byly s poctami uloženy k pomníku, který již dlouhodobě slouží jako pietní místo.

text: br. Jakub Sochor

foto: br. Petr Maxim, zelenahora.rajce.net