Den s T. G. M. – 170. výročí narození prvního československého prezidenta

9. 3. 2020

V sobotu 7. března 2020 jsme tradičně navštívili Lány. Přijeli jsme uctít památku T. G. Masaryka, zakladatele našeho státu. Pietní akt začal v 10.00 hod. položením věnců a kytic na lánském hřbitově. První položil věnec prezident republiky Miloš Zeman, dále předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, předseda Poslanecké sněmovny ČR Radek Vondráček, premiér Andrej Babiš a další představitelé politického a veřejného života. Nechyběli legionáři ani sokolové.  

Za Československou obec legionářskou položil věnec místopředseda ČsOL br. Tomáš Pilvousek, za Jednotu ČsOL v Kladně předsedkyně ses. Eva Armeanová, ses. Mirka Čížková, br. Ivo Bedrna a ses. Iveta Kohelová. Pietního aktu pořádala Kancelář prezidenta republiky za účasti Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR.

Program pokračoval návštěvou Muzea T. G. Masaryka, kde proběhla tradiční akce s ochutnávkou Masarykových oblíbených jídel. Ve 13.00 hod. se před muzeem konal další pietní akt u jezdecké sochy T. G. Masaryka. Za kladenské legionáře položili věnec br. Jan Ubry, ses. Eva Armeanová a ses. Miroslava Čížková. Úvodní slovo pronesla ředitelka muzea Magdalena Mikesková Elznicová. Přivítala přítomné a zmínila, že jezdecká socha byla slavnostně odhalena před 10 lety, na což vzpomínali také kladenští legionáři, kteří se odhalení zúčastnili. Masarykovy oblíbené písně zazpíval pěvecký sbor Chorus Laneum. Poté paní ředitelka předala slovo Zdeňku Hazdrovi, řediteli Ústavu pro studium totalitních režimů, který přiblížil obsah výstavy „T. G. M. to nikdy nebude mít lehké“ a pozval všechny k jejímu slavnostnímu zahájení. Den s T. G. M. pokračoval vystoupením Mužáckého pěveckého sboru z Mutěnic, jehož členové také zazpívali u jeho hrobu. Následoval literární pořad o životě a díle T. G. M. s názvem Písnička pro pana prezidenta v podání J. Brože.

Legionáři nikdy na svého prezidenta nezapomínali. Přicházeli se poklonit jeho památce na výročí narození i úmrtí. Vzpomínali jsme na vyprávění o ruském legionáři generálu Antonínu Mikuláši Čílovi, který pravidelně do Lán přijížděl a to přes všechny zákazy. Věnec položil ještě v roce 1979, kdy mu bylo 96 let. Masaryk byl s našimi legionáři úzce spjat a oni na to nezapomínali a nezapomínáme ani dnes.

text: ses. Eva Armeanová

foto: ses. Marcela Ludvíková, br. Stanislav Pítr