„Iluzorní spojenectví“ přináší italský pohled na legie a vznik Československa

18. 5. 2020

Československá obec legionářská a Nakladatelství Epocha s.r.o. vydaly novou publikaci věnovanou historii první světové války na italské frontě, včetně působení československých legionářů. Autorem knihy „Iluzorní spojenectví. Role Itálie v procesu formování Československa“ je italský badatel Lamberto Ferranti. 

Tato kniha přináší českému čtenáři unikátní italský pohled na roli Itálie v první světové válce, při formování čs. legie v Itálii a na vzniku samostatného Československa. A ovšem nejen to. Ze široka je popsána cesta Itálie do konfliktu, její komplikované vztahy se spojenci a protivníky, ale také vlivným papežským stolcem. Pro Italy byla důležitá otázka budoucnosti Rakouska-Uherska a zde žijících národů. K jeho rozpadu se zpočátku stavěli negativně, ale nakonec akceptovali jeho zánik a plně podpořili nároky Čechů a Slováků na vlastní stát a zásadně se podíleli na formování, výcviku a vyzbrojení čs. útvarů – legie a domobrany – na svém území. Ty následně sehrály důležitou roli při hájení hranic a zájmů nové republiky. Negativně se však Itálie stavěla ke zrodu Jugoslávie, ve které viděla svého nového protivníka v oblasti Jadranu, naopak Československo blízkého partnera. To nakonec, a se silným vlivem Francie, vedlo k tomu, že se zpočátku slibně rozvíjející československo-italské spojenectví změnilo v neuskutečnitelnou iluzi. 

Knihu bude možné zakoupit v Muzeu československých legií (Sokolská 33, Praha 2), v prodejním voze Legiovlaku i v běžné distribuční síti. 

 

iluzorni spojenectvi obsah