Naši borci z Legiovlaku

2. 9. 2020

To, že jsou naši kluci, kteří od jara do podzimu provádí návštěvníky v Legiovlaku borci, je myslím obecně známý fakt. Svými znalostmi, zápalem a osobním nasazením to již několik let dokazují nám všem a pomáhají s nejlepší propagací naší legionářské obce. Neděle 2. srpna se však nesmazatelně zapsala do palubního deníku naší historické soupravy. 

Právě tento den, stejně jako mnohé předešlé, byla ráno v devět hodin otevřena expozice Legiovlaku, před kterou již stálo několik desítek prvních návštěvníků. Jen několik minut poté upadl starší muž v kovářském voze do bezvědomí. Naneštěstí se v tomto případě, na rozdíl od předešlých zdravotních kolapsů, které se již mnohokrát na vlaku řešily, nejednalo jen o nevolnost, ale o náhlou zástavu srdečního tepu. Bratři Milan Pilmajer a Jiří Müller se pohotově jali resuscitace, při níž prováděli na základě instrukcí z tísňové linky, masáž srdce. Dlouhých 5 minut probíhala jejich snaha o záchranu života, na kterou poté navázali záchranáři z výjezdové skupiny RZP. Krevní oběh se podařilo u 74letého muže obnovit jedním defibrilačním výbojem a následně byl během několika minut letecky transportován do Královéhradecké fakultní nemocnice. Informace o jeho stavu jsme neměli až do 17. září, kdy nás navštívili příbuzní tohoto muže a podali nám zprávu, že se již plně zotavil a díky našim bratrům tak od 2. srpna 2020 bude slavit druhé narozeniny.

Na základě návrhu Statutárního orgánu ČsOL pak došlo při zahájení srpnového Republikového výboru ČsOL k slavnostnímu předání Pamětních medaili ČsOL III. stupně ZA ZÁSLUHY O OBNOVU A ŠÍŘENÍ LEGIONÁŘSKÝCH TRADIC A ZÁCHRANU LISKÉHO ŽIVOTA. Za co jiného bychom měli toto ocenění udělit?! A ještě jednou děkujeme Jiřímu a Milanovi za to, že v kritické chvíli zareagovali pohotově, čímž zachránili život našeho návštěvníka. Jste borci!

text: br. Jiří Charfreitag

foto: Anatolij Truhlář, br. Jan Steidler