Odešel válečný veterán br. plk. v. v. Václav Petras

22. 12. 2020

V úterý 22. prosince 2020 zemřel člen frýdecko-místecké jednoty Československé obce legionářské, válečný veterán, bratr plukovník ve výslužbě Václav Petras, bývalý příslušník 1. československého armádního sboru v SSSR. Bylo mu 93 let. 

Václav Petras se narodil 3. července 1927 v městečku Kvasilov, obci volyňských Čechů, nedaleko Rovna, které bylo v té době součástí Polska. Oblast byla nejdříve okupována rudoarmějci v roce 1939, následně od léta 1941 Němci, než došlo v únoru 1944 k osvobození Rudou armádou. Během jednoho náletu přišel o otce. Podobně, jako řada dalších volyňských Čechů, se také Václav společně se sestrou Helenou a bratrancem Sergejem hlásil do československé jednotky bojující po boku Rudé armády. Od června 1944 byl příslušníkem 1. čs. armádního sboru v SSSR. Ačkoliv chtěl být tankistou, byl přidělen ke spojařům a měl na starosti opravy přerušených kabelů polních telefonů. Tuto činnost vykonával i během krvavých bojů Karpatsko-dukelské operace. Konec války jej zastihl na Ostravsku.

Po válce zůstal v Československu, zemi svých předků, a vrátil se k pivovarnictví. V tom se pohyboval již jako mladík na Volyni, neboť mezi českými volyňskými krajany bylo právě toto odvětví velice rozšířeno. Nejdéle pracoval v pivovaře v Novém Jičíně, který byl součástí koncernu Moravskoslezských pivovarů, a v roce 1970 se podílel na rozjetí výroby pivovaru Radegast v Nošovicích. Za svou práci v obou byl v roce 2013 uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Oceněn však byl i za své bojové zásluhy. Byl aktivním členem Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu. Poslední rok pobýval s manželkou v domově pro válečné veterány „Vlčí mák“ při Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Čest jeho památce.

 

petras01

Veteráni Václav Petras (vpravo) a Rostislav Stehlík (vlevo) během Dne válečných veteránů v Opavě, listopad 2014. 

 

petras02

Udělení Pamětní medaile ČsOL I. stupně br. Václavu Petrasovi, ke kterému mu gratuluje br. Václav Kuchynka.
Domov pro válečné veterány „Vlčí mák“, Ústřední vojenská nemocnice Praha, září 2020.