Odešel válečný veterán kpt. v. v. Pavel Hančák

22. 6. 2020

Ve čtvrtek 18. 6. 2020 zemřel ve věku 95 let válečný veterán druhé světové války, bývalý příslušník 1. československého armádního sboru v SSSR, kapitán ve výslužbě Pavel Hančák. Čest jeho památce. 

Pavel Hanšák se narodil 17. března 1925 v Domanicích na východě Slovenska jako nejstarší ze sedmi dětí smíšené česko-slovenské rodiny. Dobrovolně se přidal k československé armádě generála Ludvíka Svobody, kde byl zařazen jako dělostřelec. V rámci 5. čs. dělostřeleckého pluku v SSSR se vypracoval až do pozice velitele čety. Účastnil se bojů Karpatsko-dukelské operace a konec druhé světové války jej zastihl v Boskovicích. Po válce vstoupil do Sboru národní bezpečnosti, kde vydržel až do ochodu do důchodu. V roce 1955 se oženil a v roce 1960 se mu narodil syn. Většinu života strávil v Karlových Varech, poslední roky v Domově péče o válečné veterány Bílý kříž. 

Poslední rozloučení s Pavlem Hančákem se uskuteční ve čtvrtek 25. 6. 2020 od 11:40 v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanských hřbitovech. 

 

hancak parte