Oslavy 75. výročí osvobození v Rokycanech a okolí

11. 5. 2020

Velmi komorní byly kvůli mimořádným hygienickým opatřením letošní oslavy 75. výročí osvobození v Rokycanech. Bratři z rokycanské jednoty Československé obce legionářské společně se zástupci města a dalších organizací položili věnce a květiny u několika pomníků ve městě. Za Město Rokycany položili věnce starosta Václav Kočí a místostarostové Jan Šašek a Tomáš Rada. Mezi hosty byla poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Ilona Mauritzová a velitel Územního odboru Policie České republiky plukovník Vlastimil Gregor. 

K uctění památky obětí druhé světové války došlo postupně u pomníku na demarkační linii, u pomníku obětem druhé světové války na náměstí 5. května, u pamětní desky Josefa Strankmüllera, u pamětní desky na budově radnice a nakonec v Muzeu na demarkační linii. Za rokycanskou jednotu ČSOL věnce položili bratři Rostislav Vychodil, Marcel Hoblík a Miroslav Kaufner. Čestnou stráž u pomníků zajistili členové Klubu muzea na demarkační linii a vojenskou techniku poskytlo Muzeum na demarkační linii.

Jelikož probíhaly letošní oslavy osvobození ve zcela jiném duchu, bylo možné, aby jednotliví členové jednot položili věnce a vzpomenuli výročí i u menších pomníků, kterým nebývá jindy věnována taková pozornost. Na Rokycansku tak bratr Jaroslav Kulhánek položil věnce za rokycanskou jednotu ČsOL u pomníku obětí světových válek a u pamětní desky osvobození obce americkou armádou ve Stupně, u pomníku obětí světových válek a u pomníku osvoboditelským armádám v Břasích, u pomníku rudoarmějců u Vranovic, u památníku demarkační linie v Kříších a na hrob gardového vojína Alexandra Paladiho v Újezdě u Svatého Kříže.

text: br. Miroslav Kaufner a br. Jaroslav Kulhánek

foto: br. Miroslav Kaufner, Tereza Maixnerová a Dagmar Kulhánková