Poslední rozloučení s br. Václavem Kuchynkou

21. 12. 2020

V pondělí 21. prosince 2020 proběhlo v obřadní síni litoměřického hřbitova poslední rozloučení s místopředsedou Československé obce legionářské, bratrem brigádním generálem v. v. Václavem Kuchynkou. 

V Litoměřicích strávil br. Kuchynka převážnou většinu svého dospělého života. Byl také předsedou zdejčí jednoty ČsOL a místníorganizace Českého svazu bojovníků za svobodu. Za svou mnohaletou práci byl zdejšími legionáři oceněn titulem „čestný předseda jednoty“. Více k osobnosti br. Kuchynky ZDE

Vlivem stávající pandemické situace musel pohřeb proběhnout v omezeném počtu osob. ČsOL zastupoval místopředseda br. Tomáš Pilvousek, který přednesl smuteční řeč, a br. Viktor Šinkovec, vedoucí projektu Péče o válečné veterány. Členové ČsOL také zajistili čestnou stráž v historických stejnokrojích 1. československého armádního sboru v SSSR s praporem Ústředí ČsOL. Čestná jednotka Posádkového velitelství Praha se účastnila trubačem, čestnou stráží se státní vlajkou a čestnou stráží, která vykonala čestnou salvu. 

foto: br. Viktor Šinkovec