Přednáškový blok pro školy k 81. výročí okupace

19. 2. 2020

Potřetí se v rámci spolupráce mezi Národním památníkem hrdinů heydrichiády a Československou obcí legionářskou uskuteční interaktivní přednáškový blok určený pro žáky 9. tříd základních škol a studenty středních škol k výročí vzniku Protektorátu Čechy a Morava nazvaný „Tak jsme žili…“. Uskuteční se v pondělí 16. 3. 2020. 

Letos bude blok přednášek rozdělen na dvě místa – Národní památník hrdinů heydrichiády v Resslově ulici, místě posledního boje československých parašutistů s německou přesilou, který spadá pod expozice Vojenského historického ústavu Praha a v Muzeu československých legií, nově vybudovaném prostoru Československé obce legionářské pro připomínání boje za československou samostatnost. Obě místa se nacházejí na Praze 2 a jsou od sebe jen patnáct minut chůze ulicí Ječná. Doprava je snadná také tramvají. 

Zájemci z řad pedagogů mohou své školní skupiny objednat na celý blok přednášek, i na jednotlivé přednášky samostatně. Kontaktní osobou je Raila Hlavsová (pamatnik-heydrichiady@vhu.cz, 222 540 718). 

 

Národní památník hrdinů heydrichiády (Resslova 9a, Praha 2)

„Připraveni k obraně“

Čs. opevnění, Mobilizace 1938, praktické ukázky výstroje a výzbroje a vznik Protektorátu (Muzeum Čs. opevnění z let 1936 až 1938 Na Kočičáku). 

Přednáší Jan Šíma (VHÚ Praha)

Začátek: v 9:30 a v 11:00

 

„Jak se dělá atentát“

Jak historikové sbírají střípky z minulosti a jak se z nich pak skládá celý příběh na příkladu nejslavnější zatáčky v Praze a bitvy v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Přednáška bude zakončena komentovanou prohlídkou památníku.

Přednáší Raila Hlavsová (VHÚ Praha / NPHH).

Začátek: v 10:30 a ve 12:00

 

Muzeum československých legií (Sokolská 33, Praha 2, vstup z ulice Ječná)

„Život v Protektorátu“

Prezentace každodenního života prostřednictvím předmětů, dobových dokumentů a módy.

Přednáší Štěpánka Skálová (FF ZČU) a Petr Tolar (ČsOL).

Začátek: v 9:00 a ve 12:00

Kapacita přednášky: max 35 osob.

 

pdf