Připomínky událostí konce války na Mladoboleslavsku

22. 5. 2020

V pátek 8. května 2020 jsme si připomněli výročí konce druhé světové války i revoluční události květnových dní hned u 20 pomníků a pietních míst v Mladé Boleslavi a okolí, a to s nezbytným respektem vůči platným opatřením. 

V ranních hodinách jsme tradičně položili květiny u pomníků nacházejících se na Novém hřbitově v Mladé Boleslavi, jež jsou věnovány památce obětí heydrichiády, obětí z řad občanů města a padlým a zemřelým vojákům Rudé armády.

Následoval přesun do Máchovy ulice, dějiště bojů 5. května 1945 a stejně tak byla květina položena u pamětní desky u bývalé třetí brány automobilky, která připomíná jména dvou zabitých zaměstnanců Škodovky v revolučních dnech. Na Starém hřbitově jsme navštívili hrob četnického strážmistra Karla Loudy, který padl při výkonu služby 13. května 1945. U pomníků v ulicích Na celně a Šafaříkově jsme vzdali hold téměř 150 obětem sovětského náletu na Mladou Boleslav 9. května 1945. Následoval další přesun, tentokrát na hlavní nádraží, kde je instalována pamětní deska připomínající padlého zaměstnance drah Josefa Rudolfa ze dne 5. května 1945. Tradičním místem zastavení byl pomník připomínající okresního hejtmana JUDr. Františka Vicenu, který z obav před zatčením gestapem ukončil svůj život 29. listopadu 1941 skokem pod vlak.

Jedny z nejtěžších bojů v revolučních květnových dnech se odehrály v Debři nad Jizerou, které dodnes připomínají bílé kříže se jmény padlých bojovníků. Květiny a věnce byly položeny u křížů Václava Hofmana, Josefa Krupičky, Jindřicha Bubeníka, Františka Hozáka, Josefa Báznera a Františka Vantuly. Velice smutným zjištěním byla skutečnost, že byl, pravděpodobně v nedávné době, odstraněn kříž Rudolfa Havelky. Učinili jsme první kroky k nápravě.

Dalším zastavením byl pomník popraveným občanům Čisté nedaleko Bělé pod Bezdězem a nejzazší zastávkou bylo poničené pietní místo v Oboře u Doks, které připomíná výbuch nastražené německé miny v polovině května 1945.

Nedaleko Bílé Hlíny jsme si připomněli poslední vojenské střetnutí sovětské výsadkové skupiny majora Chranovského s německou armádou dne 9. května 1945. Zde padl jeden ze členů paraskupiny vojín Fedor Solověv. Jeho památku jsme si připomněli i v obci Boseň, kde je pochován, společně s dalším spolupracovníkem výsadku Josefem Mikešem ze Zápudova. V obci se také nachází monumentální pískovcová socha odkazující na činnost partyzánské skupiny v okolí. Poslední zastávkou byl pomník v Horním Bousově na křížení cest u Horního Bousova a Přepeř, kde byli v květnu 1945 zmasakrováni občané zdejších obcí. Událostmi nás provedl badatel David Šolc.

text: br. Tomáš Pilvousek

foto: br. Jan Juřena, Jan Šedina