Rekonstrukce bitvy u Lipjag

24. 8. 2020

Poslední srpnovou neděli se pole v Hradci Králové – Březhradě promění v bojiště roku 1918, kdy českoslovenští legionáři u Lipjag porazili početnější síly ruských bolševiků. Do rekonstrukce bitvy se zapojí Legiovlak a dva polní kanony Putilov. Vstup na akci je zdarma.

Samotná bitva o Lipjagy byla jedním z husarských kousků československých legionářů, kteří se probíjeli skrze Transsibiřskou magistrálu na východ, aby mohli dále bojovat proti Německu a Rakousko-Uhersku. Ačkoliv se na západ nedostali, zabránili evakuaci německých vojáků, kteří by mohli rozhodnou válku ve prospěch Německa. Boje s bolševiky byly specifické jednak tím, že probíhali především na železnici, ale především obrovskou schopností našich vojáků improvizovat a přizpůsobovat boj vývoji situace. Rekonstrukce bitvy se zúčastní i několik vozů Legiovlaku, který u této příležitosti potáhne parní lokomotiva řady 310. Dojem více než sto let starých bojů tak bude velmi autentický. Diváci se mohou těšit i na dělostřelecké souboje polních kanonů ráže 76,2 mm a desítky účastníků v dobových uniformách a se zbraněmi.

Rekonstrukce bitvy vypukne v neděli 30. srpna 2020 ve 14:00 na poli u železniční trati na rohu ulic U Náhonu a Nový Březhrad (za Hornbachem).

 

LIPJAGY

 

Samotný Legiovlak, tedy legionářské muzeum na kolejích, bude od 25. do 28. srpna zdarma přístupný v železniční stanici Opatovice nad Labem-Pohřebačka. Zájemci o vojenskou historii jej mohou navštívit od 8:00 do 18:00, přičemž každou celou hodinu probíhá komentovaná prohlídka s průvodcem.

Kapacita akce je s ohledem na platná protiepidemiologická opatření omezena a organizátor si vyhrazuje právo nevpustit do prostoru osoby, pokud by měla být kapacita prostoru s ohledem na platná omezení překročena. Na místě nebude zajištěno občerstvení diváků, ani parkování. S ohledem na blízkost frekventované železniční trati žádáme návštěvníky, aby věnovali pozornost své osobní bezpečnosti.

Akce se koná s podporou ministerstva obrany České republiky a Semenářského družstva Agrosem.