Sezimovo Ústí – 72. výročí úmrtí Edvarda Beneše

8. 9. 2020

Členové Československé obce legionářské se pravidelně zúčastňují pietní vzpomínky v Sezimově Ústí 28. května na výročí narození Edvarda Beneše. V letošním roce se pietní akt z důvodu koronavirových opatření neuskutečnil, ale na osobnost Edvarda Beneše jsme zavzpomínali 3. září 2020 u příležitosti 72. výročí jeho úmrtí. Do Sezimova Ústí jsme přijeli díky podpoře Ministerstva obrany ČR, které pro tento účel poskytlo autobus. Společně se členy ČsOL a válečnými veterány se tak vzpomínky účastnit i zástupci dalších spolupracujících organizací. 

Pietní akt začal kladením věnců u hrobky Edvarda a Hany Benešových. Za ČsOL věnec položil tajemník ČsOL br. Jiří Filip. Následovala česká státní hymna, po níž účastníky přivítal starosta Sezimova Ústí Martin Doležal. S hlavním projevem vystoupila Marie Lachmanová Neudorflová ze Společnosti Edvarda Beneše, která připomněla uctění památky Edvarda Beneše jako druhého prezidenta Československé republiky a jako bojovníka za její důstojnou a bezpečnou existenci. T. G. Masaryk mnohokrát zmínil, že bez Edvarda Beneše bychom republiku neměli. Uvedla, že oba prezidenti věřili v demokracii a také věřili, že pozitivní spolupráce států v Evropě je dlouhodobě možná.

Tyto jejich ideály jsou stále aktuální, je to naše nejcennější moderní dědictví, navazující na ideály, sny, úsilí a statečnost našich velkých osobností od středověku. Svoje vystoupení zakončila slovy: „A tady bych uvedla názor profesora Roberta Kvačka, že málokdo ve své politické kariéře musel čelit tolika osudovým problémům a dilematům jako Edvard Beneš.“ Pietní akt byl ukončen zatroubením Večerky.

text: ses. Eva Armeanová

foto: br. Stanislav Pítr