Superjunioři mají své první závody ve sportovně dynamické střelbě u nás

3. 6. 2020

V pátek 5. června 2020 se uskuteční vůbec první závod ve sportovně dynamické střelbě podle pravidel IPSC v kategorii superjunioři v České republice. Legionáři spolu se Squad shooting team připravují pro nejmladší sportovní střelce na letošní rok celý seriál závodů zvaný Kummer cup.

Zatímco řada sportovních disciplín má své žákovské a juniorské soutěže, kde i nejmladší sportovci mohou srovnat své síly, sportovně dynamická střelba byla dosud popelkou a mladí střelci se mohli dostat na soutěže až v juniorském věku, tedy od patnácti let. Československá obec legionářská jednota v Boleticích spolu se sportovním spolkem Squad shooting team a strojírenskou společností Kummer s.r.o. připravili v rámci série O putovní pohár Československé obce legionářské v dynamické střelně jeho „superjuniorskou“ část. „Sportovně dynamická střelba je velmi oblíbenou a rozvíjející se sportovní disciplínou nejen v České republice, ale na mladé závodníky se ale trochu zapomínalo,“ říká Jiří Šerý, hlavní rozhodčí závodu: „Vloni jsme uspořádali nultý ročník pro mládež z našich klubů a zájem nás opravdu překvapil. Páteční závod tak má na startu přihlášených 20 mladých účastníků, čímž je zcela naplněna jeho kapacita, a díky sponzorovi je pro závodníky připraveno střelivo zdarma pro celý seriál závodů.“ První závod začíná v pátek 5. června 2020 ve 13:00 na střelnici Lomy u Kunžaku na Jindřichohradecku.

Organizace závodů dynamické střelby je velmi náročná, především kvůli nutnosti zajištění bezpečnosti na střelnici. Juniory často mohou odrazovat i náklady na střelivo a sportovní zbraně, proto je cílem Československé obce legionářské mladým sportovcům usnadnit start, předat léty získané zkušenosti a dobrovolnou prací přispět k rozvoji tohoto zajímavého sportu. „Mladý střelec získává návyky bezpečné manipulace, ale také respekt ke zbrani a představu o nárocích o jejím praktickém užívání,“ říká Ivan Novotný, předseda ČsOl jednota Boletice a dodává: „Ne nadarmo je mezi dynamickými střelci řada válečných veteránů, vojáků či policistů, kteří jsou často pro naše juniory velkou inspirací i vzorem“ Pořádáním série závodů O pohár Československé obce legionářské a Kummer cup chce ČsOL přispět k přípravě obyvatelstva k obraně státu v souladu se záměry Ministerstva obrany ČR a Armády České republiky. Pozitivní vztah k ozbrojeným silám a povinnostem a úkolům, které v našem státě plní, tak neformujeme pouze akcemi historického charakteru, ale i podobnými sportovními klání.

Dynamická střelba IPSC je náročný, ale také populární a jeden z nejrychleji rostoucích střeleckých sportů na světě. Během soutěžních situacích se využívají jinak netradiční aspekty jako je pohyb během střelby, pohyblivé cíle, vícenásobné cíle a variabilita řešení střeleckých situací. Superjunioři, tedy věková kategorie 10-15 let, střílí ze sportovních malorážkových pistolí a jejich závod se skládá z 5 střeleckých situací, a v letošním roce ze 3 závodů. Tato sportovní disciplína se aktuálně provozuje ve více než 100 zemích, má své mistrovství světa a kontinentů. Pravidla dynamické střelby IPSC vznikla v USA, kolem roku 1963.

 


Kontakt pro novináře:

Jiří Šerý, hlavní rozhodčí závodu, 603 495 715, jirka@squad.cz

Miloš Borovička, tiskový mluvčí ČsOL, 602 519 828, borovicka@csol.cz