Uctění památky T. G. Masaryka v den 83. výročí jeho úmrtí

17. 9. 2020

V pondělí 14. září 2020 se konala pietní vzpomínka na našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka, od jehož úmrtí uplynulo 83 let. Ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR byl do Lán vypraven z Prahy autobus, díky němuž se mohli piety účastnit nejen váleční veteráni a členové ČsOL, ale také zástupci spolupracujících spolků, jako například ČSBS, Masarykova demokratického hnutí a dalších. 

Pietního aktu na hřbitově v Lánech se zúčastnili ústavní činitelé a zástupci politického a veřejného života. Mezi těmi, kteří se poklonili památce prvního československého prezidenta, byli předseda Senátu Miloš Vystrčil a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Věnec k hrobu T. G. Masaryka položila také místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová a další představitelé. Za Československou obec legionářskou věnec položili člen PRV ČsOL br. Jiří Vlasák a tajemník br. Jiří Filip. Za kladenské legionáře předsedkyně jednoty ses. Eva Armeanová a novodobý válečný veterán br. Ivo Bedrna. Na závěr pietní vzpomínky zazněla státní hymna a večerka. 

Delegace, která do Lán dorazila rezortním autobusem, se po ukončení piety přesunula k tradiční návštěvě lánského muzea T. G. Masaryka, které bylo i v tento den přístupné veřejnosti.

text: ses. Eva Armeanová

foto: br. Stanislav Pítr