Veteránská kanada i v době koronavirové

7. 10. 2020

Mezi tradiční akce plzeňské jednoty Československé obce legionářské patří branný den s pochodem po stanovištích s úkoly a střelbami na myslivecké střelnici. Tato akce, nazvaná „Veteránská kanada“, se uskutečnila v sobotu 3. října 2020 v lesích okolo Chlumčan a zúčastnilo se jí okolo sedmdesáti lidí, ovšem pouze v početně omezených skupinách, tak jak to dovolovala aktuální vládní opatření proti šíření koronaviru. 

Na pochod vyráželi účastníci po deváté hodině ráno od železniční zastávky Chlumčany u Dobřan, kde je přivítal předseda plzeňské jednoty ČsOL br. Jindřich Plescher a společně s br. Alešem Vranovským je seznámil s pravidly. Stanoviště prověřovala fyzické dovednosti i znalosti sestra a bratří, jejich dětí a přátel. Nešlo o nic náročného a úkoly měly především pobavit. Stejně jak před rokem zajišťovali jedno ze stanovišť bratři z klubu vojenské historie 6. hraničářský prapor „Sibiřských úderníků“ v historických stejnokrojích československé armády z 20. a 30. let 20. století. Prezentováni však byli také českoslovenští příslušníci britského Královského letectva z druhé světové války. Na akci byla přítomny také dvě historická vozidla z doby druhé světové války, ikonické americké džípy.

Trasa vedla zhruba deset kilometrů lesem k hájovně, kde se nacházela střelnice a kde bylo připraveno drobné občerstvení. Střílet bylo možné z několika zbraní různých kategorií a roků výroby. Jednalo se sbírkové kusy členů jednoty a jejich přátel, které dobrovolně zapůjčili ke střelbám a jako zkušení střelci důsledně dohlíželi na správnou manipulaci střílejících. K dispozici byla například legendární útočná puška Sa vz. 58, westernový revolver a Henryho opakovací puška, pistole vz. 52 a CZ 75 Compact, samopal vz. 61 Škorpion i jeho moderní následovník CZ Scorpion EVO 3, samonabíjecí puška AR-15, opakovací puška Mosin Nagant a malorážová puška vybavená puškohledem.

Každý účastník Veteránské kanady obdržel účastnický diplom. Poděkování patří hlavním organizátorům, manželům ses. Daně Vranovské a br. Aleši Vranovskému, a dalším sestrám a bratrům i dalším přátelům, kteří jim v realizaci akce pomáhali.

text: br. Petr Tolar

foto: br. Václav Dlesk, br. Aleš Vranovský