Vzpomínka na nadporučíka Jana Kudliče v Mokrouších

12. 3. 2020

V neděli osmého března proběhl v Mokrouších na Rokycansku vzpomínkový akt za příslušníka 1. čs. samostatného praporu v SSSR, nadporučíka Jana Kudliče. V řadách praporu se zúčastnil prvního vystoupení této jednotky při obraně přístupů k Charkovu, na počátku března 1943. Součástí těchto bojů byla i památná bitva o Sokolovo. 

Sám Jan Kudlič prokázal své hrdinství při vedení protiútoku na Němci dobytou ves, kde byl posléze raněn do nohou. Při převozu do nemocnice v Charkově však na sanitní vůz zaútočila dvojice těžkých stíhaček Luftwaffe, následkem čehož Jan Kudlič zemřel. Položil tak svůj život na oltář vítězství nad hitlerovským Německém.

Vzpomínkový akt zorganizovali bratři z rokycanské jednoty ČsOL, za podpory Muzea na demarkační linii v Rokycanech. Krátce před nedělní čtrnáctou hodinou se kolem pomníku válečných obětí v Mokrouších shromáždila zhruba třicítka účastníků. K vidění byly informační panely věnované osudům Jana Kudliče a také několik kusů historické techniky. U pomníku zaujal místo praporečník plzeňské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu. Dobovou atmosféru dodala čestná stráž v polních uniformách Československého armádního sboru v SSSR i Rudé armády. V úvodu oficiální části zazněla krátká řeč věnována osobnosti Jana Kudliče, včetně související historie. Následně došlo k položení květinových darů. Za plzeňskou jednotu se toho ujal Martin Marek. Akci dále podpořily, kromě již zmíněných organizací, například příslušníci Aktivní zálohy Armády České republiky či rokycanský klub České a Slovenské obce dělostřelecké. Vzpomínka proběhla s patřičnou důstojností a pietou.

text: Martin Marek

foto: Tomáš Malecha