Vzpomínka na obránce hranic v Lužických horách v roce 1938

30. 9. 2020

V sobotu 26. září 2020 se v Lužických horách uskutečnilo tradiční vzpomínkové setkání, které připomnělo smutné události roku 1938. Je tomu již 17 let, kdy byl na hraničním přechodu z Dolní Světlé do saského Waltersdorfu vybudován Jednotou Československé obce legionářské v Mladé Boleslavi pomník československých hraničářů. Pomník připomínající příslušníky Stráže obrany státu a finanční stráže. Pomník připomínající odhodlání a boj za demokratické a svobodné Československo.  Pomník připomínající boj, který se na tomto místě odehrál před 82 lety. 

Oproti loňsku, kdy se vzpomínka odehrávala za krásného slunečného dne, nám letos počasí ukázalo svou odvrácenou tvář. Silný déšť, vítr a teplota jen něco kolem 7 stupňů. Ale i v tomto nečase jsme se po desáté hodině dopolední vydali na vrchol hory Luž. Letos poprvé sami, bez dalších zájemců, což bylo ale vzhledem k nepříznivému počasí pochopitelné. Na vrcholu Luže nás krom silného větru a deště přivítalo i drobné sněžení. Po nezbytném fotografování jsme raději volili cestu zpět, a ani na novou rozhlednu nezbylo mnoho času. Pro mraky stejně nebylo nic vidět.

Samotný odpolední ceremoniál začal ve 14 hodin u pomníku hraničářů na hraničním přechod Dolní Světlá – Waltersdorf. Déšť sice poněkud zeslábl, ale vítr a zima nikoli. Proto jsme museli program zkrátit. Důstojnou kulisu celé vzpomínce tvořili opět nejen dobově stejnokrojovaní příslušníci finanční stráže, armády, četnictva a policie, ale také příslušníci Čestné jednotky Policie České republiky z Liberce. Je obzvláště chvályhodné, že současná policie nezapomíná na své vlastní tradice, neboť četníci a policisté bojovali v roce 1938 bok po boku s finančními strážníky v jednotkách Stráže obrany státu. 

Vlastní pietní akt, jehož realizace byla podpořena Ministerstvem obrany ČR, zahájil přivítáním přítomných předseda Jednoty br. Tomáš Pilvousek. Především jsme rádi přivítali pana hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, paní starostku z Mařenic Dagmar Novotnou a pana starostu z Krompachu Františka Chadimu. Následně krátce promluvil br. Jaroslav Beneš. Vzpomínkový akt dále pokračoval položením věnců a kytic k pomníku. Po odeznění čestné salvy a Československé státní hymny, pronesl krátký pozdrav hejtman Libereckého kraje pan Bc. Martin Půta. Po něm přednesl krátký projev i zastupitel města České Lípy PhDr. Miroslav Hudec. Zcela nakonec jsme panu hejtmanovi Půtovi a bratru Henkemu, předsedovi českolipské jednoty ČsOL předali historické pamětní listy, vydané již v roce 2004 při příležitosti prvního výročí odhalení pomníku.

Těší nás, že i přes absolutní nepřízeň počasí přišlo spolu s námi zavzpomínat i poměrně dost početné obecenstvo. Jako každý rok přišli i potomci příslušníků finanční stráže z Lužických hor. Právě jejich otcové a dědové bránili se zbraní v ruce svobodu předválečného demokratického Československa.  

Všem účastníkům bychom rádi poděkovali a těšíme se na setkání zase za rok. A doufejme, že již za lepšího počasí.

text a foto: br. Tomáš Pilvousek