Vzpomínka u Památníku posledního výstřelu u Znojma

22. 5. 2020

Ještě na začátku roku si nikdo nepředstavoval, co se za pár dní, měsíců stane se zeměmi v Evropě i mimo ni, co se pro mnohé stane černou můrou, jaká opatření nás v souvislosti s koronavirem čekají. Mnozí tak plánovali různé akce, pietní akce a především akce k 75. výročí ukončení druhé světové války. Ale osud tomu chtěl jinak. V době karantény jsme všichni dostali nové příležitosti. Zrušily se i velké oslavy ke květnovému významnému výročí, ovšem řada z nás si 8. květen 1945 připomněla důstojně a bez veřejnosti. 

Nejinak tomu bylo i u člena Jednoty Československé obce legionářské Valtice pana Milana Vystrčila, který od roku 2015 jezdí koncem dubna zkulturnit místo Památníku posledního výstřelu stojícího hned u hlavní silnice E59 vedoucí do Znojma, tak, aby tam mohl položit květiny a uctít tak památku konce druhé světové války. Pomník byl slavnostně odhalen 8. května 1970 a na jeho desce je psáno, že v ty místa zazněly poslední výstřely Rudé armády při osvobozování Znojemska.

Pietní vzpomínka se uskutečnila dne 7. května 2020 za přítomnosti členky Českého svazu bojovníků za svobodu paní Vratislavy Skřivánkové a člena Jednoty ČsOL Valtice pana Milana Vystrčila.

text: ses. Zuzana Skypalová, br. Milan Vystrčil

foto: br. Milan Vystrčil