Zemřela poslední veteránka bojů u Sokolova

2. 12. 2020

Ve středu 2. prosince 2020 brzy ráno zemřela ve věku 96 let válečná veteránka plukovnice ve výslužbě Jarmila Halbrštátová, rozená Kaplanová, bývalá příslušnice československé vojenské jednotky v Sovětském svazu, poslední pamětnice slavné bitvy u Sokolova. 

Jarmila Halbrštátová se narodila 7. dubna 1924 v Ústí nad Orlicí. Oba její rodiče Kaplanovi se z hospodářskou krizí postiženého Československa odstěhovali za prací do Sovětského svazu. Malá Jarmila mezitím žila s babičkou v Hylvátech a navštěvovala německou školu. V roce 1936 se pro ni rodiče vrátili a odvezli si ji s sebou. Když německé vojsko napadlo Sovětský svaz, byla Jarmila internována jako cizinka a odeslána na práce do gulagu. Po amnestii se rozhodla přihlásit do řad tvořící se československé vojenské jednotky a odjela do města Buzuluk. Zde byla odvedena 16. 6. 1942 a vyškolena jako zdravotnice. Zařazena byla k 1. rotě 1. čs. polního praporu v SSSR, pod velení nadporučíka Otakara Jaroše. Před odjezdem do Charkova jí musel lékař odejmout kus omrzlého palce na noze, ale touhy odejít na se zbytkem jednotky na frontu se nehodlala vzdát. Během bitvy u Sokolova pak ošetřovala raněné shromážděné na obvazišti u sokolovského kostela, kde se nacházelo velitelství její 1. roty. Nakonec dostala rozkaz ustoupit za řeku Mžu, díky čemuž se vyhnula zajetí nebo smrti. Následně absolvovala spojařský výcvik a osvobozování Kyjeva na podzim 1943 se účastnila zařazená u dělostřelecké baterie. Dále se zúčastnila bojů na pravobřežní Ukrajině a na podzim 1944 také Karpatsko-dukelské operace. Následoval postup Slovenskem na jižní Moravu, kde ji zastihl konec války. V té době již měla hodnost podporučice 1. čs. dělostřeleckého pluku. Po válce sloužila krátce i u leteckých jednotek, ale brzy odešla do civilu a pracovala v textilním průmyslu.

Za své válečné nasazení obdržela Československý válečný kříž 1939, Československou medaili Za chrabrost před nepřítelem, v roce 2019 jí byl prezidentem republiky Milošem Zemanem uděleno státní vyznamenání Medaile za hrdinství v boji a ve stejném roce obdržela také Záslužný kříž ministra obrany ČR III. stupně a Pamětní medaili ČsOL II. stupně. Byla povýšena do hodnosti plukovnice ve výslužbě a o svých zážitcích vyprávěla na besedách. Především při besedách se studenty Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové, která nese čestný název „Škola Československé obce legionářské“. Zde byla vždy čestným hostem a studenti ji navštěvovali také mimo zdi školy. Nejen jim bude velice scházet.

Čest její památce.

 

rip halbrstatova01

Snímek Jarmily Halbrštátové-Kaplanové z válečných let.

 

halbrstatova beke

Návštěva u Jarmily Halbrštátové z Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO ČR v Moravské Třebové.