Zemřela sestra Janina Malinská-Černá, účastnice bitvy u Sokolova

1. 7. 2020

V pondělí 22. června 2020 zemřela členka královehradecké jednoty Československé obce legionářské, válečná veterána a bývalá zdravotnice 1. československého armádního sboru v SSSR sestra Janina Černá, rozená Malinská. Čest její památce. 

Janina Malinská se narodila 9. prosince 1923 v Lucku ve Volyňské oblasti (dnešní Ukrajina). Její otec, bývalý československý legionář, zde spravoval vlastní pivovar. Když se malá Janina narodila, nacházel se Luck ještě v tehdejším Polsku, ale po obsazení sovětskou armádou v roce 1939 byla rodina vysídlena do Kazachstánu a nucena těžce pracovat na stavbě elektrárny. V roce 1942 se Janina s matkou a dvěma bratry odebrala do Buzuluku, kde se formovala československá vojenská jednotka. V československém středisku v Buzuluku absolvovala zdravotnický kurz a jako zdravotnice-ošetřovatelka byla přidělena k 3. rotě nadporučíka Vladimíra Janka 1. čs. samostatného polního praporu. V této sestavě se zúčastnila slavné bitvy u Sokolova, přičemž dostala hnisavý zánět pohrudnice a TBC. Nebyla uznána k další polní službě a byla převelena k záložnímu pluku zpět do Buzuluku. K další služba jí byla umožněna až v dubnu 1945. Mezitím se seznámila s poručíkem Václavem Černým, provdala se za něj a narodil se jim syn Zbyněk. Na frontu se vrátila již v hodnosti podporučice 1. čs. samostatní brigády v SSSR. I po válce však dlouhodobě léčila následky válečného onemocnění. V roce 1948 se jí narodila dcera Jana. Za svou vojenskou službu byla Janina Černá vyznamenána Řádem rudé hvězdy, Sokolovskou pamětní medailí, Československou vojenskou medailí se štítkem SSSR, Řádem vlastenecké války 2. stupně, Medailí Za vítězství nad Německem, Záslužný kříž ministra obrany III. stupně a dalšími. V roce 1990 byla povýšena do hodnosti podplukovníka ve výslužbě. Důchodový věk prožila v Hradci Králové, kde se stala členkou tamní jednoty Československé obce legionářské.

Poslední rozloučení se sestrou Janinou Černou, roz. Malinskou, proběhne ve středu 1. července 2020 od 12:15 v obřadní síni krematoria Motol. 

malinska cerna parte

 

304

Přísaha příslušnic 1. čs. samostatného polního praporu v Buzuluku. Janina Malinská-Černá je první zleva.