Zemřela válečná veteránka ses. Evdokie Havlíčková

15. 12. 2020

V pondělí 14. prosince 2020 zemřela ve věku 94 let válečná veteránka a členka jednoty Československé obce legionářské Praha 6 sestra kapitánka ve výslužbě Evdokie Havlíčková. Za druhé světové války sloužila jako sovětská zdravotní sestra v kyjevské vojenské nemocnici. 

Evdokie Havlíčková se narodila do početné rodiny v roce 1926 jako Evdokie Šmorniva Grigorijevna v Tambovské oblasti tehdejšího Sovětského svazu. Společně se sestrou žila blízko Moskvy, odkud však byly obě dvě evakuovány po napadení svazu německými vojsky do města Gurjev (dnes Atyrau v Kazachstánu) na řece Ural. I přes nízký věk, byla povolána ke službě ošetřovatelky pomáhající sovětské Rudé armádě. Dostala se do vojenské nemocnice v Kyjevě, kde se seznámila s československým občanem Vasilem Hlučkem. Rusínem, který sloužil v československé zahraniční armádě na půdě SSSR. Po krátké známosti se v Kyjevě oženili a Vasil odjel po vyléčení zpět na frontu. Přišel o obě nohy a stal se válečným invalidou závislým na péči své manželky. Po skončení války odjeli oba dva do Československa, kde se Evdokie musela učit novému jazyku a zvykat si na nové poměry.

Získala československé státní občanství. Manželství nebylo lehké, ale vydrželo až do Vasilovi smrti. Poté se Evdokie podruhé vdala, stala se paní Havlíčkovou, ale po nedlouhé době se rozvedla. Jako důchodkyně žila s dcerou v Ústí nad Labem, než zůstala natrvalo v domově péče o válečné veterány „Vlčí mák“ při Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Ve své nové vlasti se dočkala uznání za svou válečnou službu a obdržela osvědčení válečného veterána dle zákona č. 255/1945 Sb a povýšení do hodnosti kapitánky ve výslužbě. 

Čest její památce.

 

rip havlickova parte

Poslední rozloučení se ses. Havlíčkovou proběhne v pátek 18. prosince 2020.

havlickova

Sestra Evdokie Havlíčková v roce 2007.