171 let od narození prezidenta Osvoboditele

7. 3. 2021

V neděli 7. března 2021 uplynulo 171 let od narození prezidenta Osvoboditele, Tomáše Garrigue Masaryka. První československý prezident, humanista, filozof a pedagog se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. 

Současná epidemiologická opatření vlády sice neumožnila uskutečnit tradiční vzpomínkové akce k připomenutí tohoto výročí, členové Československé obce legionářské se přesto postarali o důstojné připomenutí Masarykovy památky. Po celé České republice se členové několika jednot ČsOL odebrali individuálně k pomníkům a pamětním deskám ve své blízkosti.

Pietní akt konaný nad Masarykovým hrobem v Lánech se pochopitelně nemohl uskutečnit, ale věnec ČsOL se zde přesto objevil. O položení se postarali manželé Čížkovi, členové kladenské jednoty ČsOL.

V hlavním městě navštívili bratři Skácelík a Steidler z posádky Legiovlaku Thunovskou ulici na Malé Straně, kde se na domě čp. 18 nachází pamětní deska s podobiznou Tomáše G. Masaryka. Připomíná, že v prvním patře tohoto domu jedenáct let žila rodina Masarykových, od listopadu 1896 do listopadu 1907. U příležitosti Masarykových narozenin zde položili věnec a přesunuli se do pražských Kunratic, k pomníku s bustou T. G. Masaryka. Ten se nachází na náměstí Prezidenta Masaryka.

Zaměstnanci Ústředí ČsOL, manželé Tolarovi, se ve stejnou dobu odebrali k jinému z bývalých domovů rodiny Masarykových, do Mickiewiczovy ulice. Řadová rodinná vilka čp. 13 byla domovem Masarykových od léta 1911 až do prosince 1918, kdy se Tomáš G. Masaryk vrátil z exilu do vlasti. Většinu času zde však strávila Charlotta Garrigue Masaryková v osamění – manžel s dcerou Olgou byli v zahraničí, dcera Alice byla vězněna ve Vídni, syn Herbert zemřel a syn Jan sloužil na frontě. V roce 1925 se tedy členové tehdejší dejvické jednoty ČsOL usnesli na uctění památky této velké ženy umístěním busty na Masarykově domě v Mickiewiczově ulici. Právě k této bustě položili nyní členové ČsOL květiny, jako připomínku Masaryka i jeho manželky, která měla pro něj a jeho pokrokové myšlení zásadní význam.

I když nyní všichni zakoušíme těžké životní útrapy, vzpomínejme na velikány našich dějin, kteří i v těžkých dobách dokázali velké věci. Jak pravil Tomáš G. Masaryk: „Život měříme příliš jednostranně; podle jeho délky a ne podle jeho velikosti. Myslíme víc na to, jak život prodloužit, než na to, jak ho opravdu naplnit. Mnoho lidí se bojí smrti, ale nedělají si nic z toho, že sami a mnoho jiných žijí jen položivotem, bez obsahu, bez lásky, bez radosti.“

text: br. Petr Tolar

foto: ses. Miroslava Čížková, br. Stanislav Čížek, br. Jan Steidler, ses. Marcela Tolarová