Afghánský Bagrám očima veterána

4. 11. 2021

Dne 3. listopadu 2021 v Domě armády v Olomouci proběhla beseda s členem Jednoty Československé obce legionářské Olomouc 1 a současně též novodobým válečným veteránem br. Lukášem Honzákem. Beseda věnující se nasazení našich vojenských jednotek v Afghánistánu se zařadila mezi vůbec první z plánované série, kterou se v tomto „pandemickém mezidobí“ podařilo zrealizovat. Br. Lukáš Honzák v poutavém vyprávění shrnul své několikanásobné zkušenosti z misí z této pro nás často neznámé a nepochopitelné země, přičemž se nemluvilo pouze o vojenském aspektu celé problematiky. Beseda byla totiž okořeněna o osobní úhel pohledu a často velice silné zážitky plynoucí ze střetu obyvatele střední Evropy se specifiky této značně exotické krajiny. 

Uvedeného setkání využil také předseda Jednoty ČsOL Olomouc 1 Tomáš Brenza, aby br. Honzákovi za jeho dlouhodobou a usilovnou činnost ve prospěch Jednoty veřejně poděkoval, a jako výraz vděku mu předal Pamětní medaili ke 100 letům ČsOL.

Závěrem je nutné zmínit, že Jednota ČsOL Olomouc 1 s plánem série besed a přednášek na různá vojensko-historická témata přišla již před více než rokem. Bohužel se je nedařilo realizovat kvůli více čí méně přísným opatřením, které vždy vycházely (a stále vycházejí) z pandemického stavu. Taktéž včerejší setkání bylo značně omezeno aktuálními protipandemickými opatřeními (jedná se především o rozestupy, omezení počtu návštěvníků a nutnost respirátorů). Nicméně všichni doufáme, že se situace brzy uklidní, a na prahu nadcházejícího roku se v olomouckém Domě armády podaří zrealizovat další zajímavé setkání.

text: br. Milan Vyhlídal

foto: br. Petr Žižka a br. Milan Vyhlídal