Československá obec legionářská na Bobkempu

17. 8. 2021

Dne 10. srpna 2021 se členové jindřichohradecké jednoty Československé obce legionářské vydali do jihočeských Lhenic, kde probíhal příměstský dětský tábor Elite Bobkemp. Celý den byl věnován legionářské tématice a děti tak měly jednak možnost nasbírat informace o první světové válce a československých legionářích, tak si také vyzkoušet a osahat dobovou výstroj a výzbroj. O náplň programu se postaral koordinátor přednáškové činnosti ČsOL br. Petr Tolar, kterému byli k dispozici členové jednoty Jindřichův Hradec br. Lukáš Janda a br. Marek Štorek. Br. Štorek dětem navíc přiblížil úlohy a činnosti Armády České republiky.  

V průběhu dne byly děti rozděleny do dvou skupin, ty se postupně vystřídaly na přednášce, která poskytla krátký historický exkurz do období před sto lety. Následovaly pohybové hry. Nejprve děti „bílily Sibiř“ v boji proti bolševikům. K tomuto účelu posloužila všem dobře známá hra vybíjená, mírně upravená na příhodnější „vybílenou“. Malí ruští legionáři byli vystaveni přesile bolševiků, se kterou se srdnatě servali. 

V další části si děti zkusily kopání zákopů, činnost dobře známou všem účastníkům první světové války, obzvláště těm, kteří bojovali na francouzském bojišti. Po vykopání okopu pro ležícího střelce se děti vžily do role francouzských legionářů, když dostaly k dispozici výzbroj a výstroj. 

Součástí programu bylo také zdolání profesionální lezecké stěny, o jejíž přípravu a zvládání se postaral lezecký instruktor. V rámci legionářského dne byla tato aktivita využita jako připomínka bojů italských legionářů v horských podmínkách. 

Všechny děti se tedy na vlastní kůži seznámily s životem československých legionářů, za což byly odměněny stylizovanými odznáčky jednotlivých legionářů. Kromě zážitků si děti ze dne stráveného s legionáři odnesly také dárkové a informační předměty Československé obce legionářské. 

text a foto: ses. Marcela Tolarová