Den legií v Jindřichově Hradci

17. 7. 2021

Pátek 2. července věnovala Československá obec legionářská vzpomínce na 104. výročí bitvy u Zborova. Jindřichohradecká jednota ČsOL „Br. Stanislava Berana“ u této příležitosti uspořádala Den legií v Jindřichově Hradci, čímž zároveň připomenula 100. výročí založení ČsOL v roce 1921 a navázala na tradice pořádání dnů legií v meziválečném období.

Datum akce bylo zvoleno symbolicky. K výročím bitvy u Zborova pořádali členové původní ČsOL v meziválečné době řadu vzpomínkových a kulturních akcí. Ačkoliv byl Zborov známým pojmem pro celou prvorepublikovou společnost, v Jindřichově Hradci rezonovaly zborovské oslavy vždy výrazněji. Slavného 2. července 1917 se totiž na zborovských pláních střetli Češi na obou bojujících stranách a ona obou stranách bojovali i muži z města nad Vajgarem a jeho okolí – v pozici obránců vojáci „jindřichohradeckého“ 75. pěšího pluku rakousko-uherské armády, na než útočili legionáři Československé střelecké brigády. Po více než sto letech o památné bitvy je třeba připomínat památku všech jejích obětí, bez rozdílu stejnokroje, který nosily.

Od devíti hodin ráno se tak u pomníku obětí první světové války v Mertových sadech konal pietní akt ke 104. výročí bitvy u Zborova. Za jindřichohradeckou jednotu ČsOL akci zajistil br. Petr Pokovba, který s odkazem zborovské bitvy seznámil přítomné hosty. Nechyběl mezi nimi starosta města pan Jan Mlčák, velitel 44. lehkého motorizovaného praporu podplukovník Jakub Kábele a vrchní praporčík Pavel Ďucha, členové Klubu výsadkových veteránů Jindřichův Hradec a Klubu historie letectví Jindřichův Hradec. Na závěr pozval účastníky pietního aktu na náměstí Míru, kde se konala hlavní část dne legií.

Na náměstí Míru, jinak také nazývaném „Dolním náměstí“, byly od deseti hodin dopoledne připraveny prezentace vybavení československých legií z první světové války, meziválečné československé armády a současné Armády České republiky. Ze stánku si mohli návštěvníci odnést informační letáky o historii a o činnosti současné ČsOL, děti dostaly na památku legionářské omalovánky či reflexní pásky. Největší zájem však vzbuzovaly stejnokroje, výstroj a výzbroj legionářů i současných vojáků, které od sebe dělí sto let. Kromě zbraní a vybavení představili vojáci AČR posádkou z Jindřichova Hradce i lehké víceúčelové obrněné vozidlo IVECO, které samo o sobě přilákalo mnoho zvědavců. Venkovní výstavy zaujaly děti i jejich rodiče a prarodiče. Všichni ocenili možnost osobního vyzkoušení historického i moderního vojenského vybavení na vlastní kůži.

I přes nepříznivé počasí navštívilo akci okolo tří set lidí, kterým se věnovali členové ČsOL, Klubu vojenské historie 29. pěší pluk „plk. Josefa Jiřího Švece“, a příslušníci 44. lehkého motorizovaného praporu „Generála Ereta“ z Jindřichova Hradce. Mezi návštěvníky bylo nemálo potomků československých legionářů, kteří se dozvěděli o možnosti vyhledat informace o předcích prostřednictvím elektronické databáze Krev legionáře, kterou přislíbili doplnit dokumenty z rodinných archivů. Stejně tak se na akci objevilo několik lidí, kteří projevili aktivní zájem o vstup do řad ČsOL a pravděpodobně tak posílí některou jihočeskou jednotu.

Poděkování za pomoc při organizaci akce patří městskému úřadu v Jindřichově Hradci, panu starostovi Janu Mlčochovi, který akci udělil osobní záštitu, Muzeu fotografie a moderních obrazových médií, velení 4. brigády rychlého nasazení a dalším jednotlivcům. Za ČsOL se na programu podílely sestry a bratři z jednot Jindřichův Hradec, České Budějovice a Plzeň. Akce byla vzorem příkladné spolupráce.

K připomenutí 100. výročí založení ČsOL zajistila jindřichohradecká jednota také zapůjčení putovní výstavy o dějinách ČsOL, kterou je možné až do 27. srpna navštívit v Městské knihovně Jindřichův Hradec.

text: br. Petr Tolar

foto: ses. Marcela Tolarová