Oslava svobody v Domažlicích

6. 5. 2021

Členové plzeňské jednoty Československé obce legionářské se ve středu 5. května 2021 zúčastnili pietního aktu na náměstí Míru v Domažlicích u příležitosti 76. výročí osvobození chodského města americkou armádou. Svoboda měla tehdy podobu příslušníků americké 2. pěší divize se znakem indiána na ramenou. 

Vzpomínková akce u pamětní desky na budově domažlické radnice se musel, podobně jako v loňském roce, uskutečnit s jistými omezeními. Stávající epidemická situace neumožnila sezvat širokou veřejnost, účasten tak byl pouze omezený počet zástupců samospráv a organizací. Vedle domažlického starosty Zdeňka Nováka, místostarosty Stanislava Antoše, zástupců amerického velvyslanectví v České republice, městské i státní policie, Armády České republiky a členů klubů vojenské historie, se položením květin připojili také členové plzeňské jednoty ČsOL. Jednalo se o bratry Václava Balvína, Václava Dleska, Amara Ibrahima a Radka Tomana.

Město Domažlice se v letošním roce rozhodlo vyhovět přání amerických válečných veteránů a pracuje na vybudování nového pomníku osvobození, který by měl být slavnostně odhalen ještě tento rok.

text: br. Petr Tolar

foto: br. Václav Dlesk, Josef Babor