Osmdesát let od smrti Oldřicha Kestlera

8. 4. 2021

Ve středu 7. dubna 2021 uplynulo rovných osmdesát let od tragické smrti československého letce britského Královského letectva Oldřicha Kestlera rodáka z Čižic na Plzeňsku. Jeho památku uctil člen plzeňské jednoty Československé obce legionářské br. Martin Marek položením kytice a zapálením svíce u pomníku obětí světových válek ve Štěnovicích. 

Panující pandemie nemoci COVID-19 bohužel neumožnila uskutečnit plánovanou vzpomínkovou akci za účasti hostů a klubů vojenské historie. Věřme, že tento stav brzy pomine. Na hrdiny našeho odboje nezapomínáme.

Oldřich Kestler se narodil 13. března 1913 v obci Čížice na jižním Plzeňsku. Do Štěnovic se odstěhoval až později. Od roku 1935 působil v armádním letectvu Československé republiky. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava se rozhodl v červnu 1939 odejít do zahraničí. Zde se připojil do řad polského letectva v obranných bojích proti nacistickému Německu. Po pádu Polska se mu podařilo dostat přes Rumunsko a Bejrút od Francie. I zde se hned přihlásil do služeb francouzského letectva v boji proti nacismu. Ale i Francie kapitulovala, a tak pokračoval v ústupu do Velké Británie. Do přístavu v Liverpoolu dorazil lodí v červenci 1940. Chtěl opět létat, ovšem nebyl přidělen k československé jednotce, ale k britské 111. stíhací peruti britského Královského letectva (RAF). Pro nedisciplinovanost však byl na konci roku 1940 převelen k (opět britské) 605. stíhací peruti RAF. Zúčastnil se letecké Bitvy o Británii a doprovázel i britské bombardéry nad Francii. Jeho divoká povaha pravděpodobně předznamenala i jeho konec. Během cvičného letu dne 7. dubna 1941 se se svým letounem Hurricane srazil s jiným britským strojem, který pilotoval také Čechoslovák, Josef Martinec. Ani jeden z pilotů nepřežil. Oba piloti byli pohřbeni na hřbitově v Market Draytonu, v hrabství Stropshire. Za své válečné působení obdržel Československý válečný kříž 1939, Medaili Za zásluhy II. Stupně, Československou vojenskou pamětní medaili, polský Kříž za chrabrost a britskou medaili 1939-1945 Star. V roce 1990 byl povýšen do hodnosti plukovníka in memoriam.

text: br. Petr Tolar

foto: br. Martin Marek