Pieta za kapitána Morávka

19. 3. 2021

Po poledni 21. března 1942 zůstal po boji s přesilou příslušníků německého gestapa u tramvajové zastávky Prašný most v pražských Dejvicích ležet mrtvý odbojář, kterému se říkalo mnoha jmény, ale zřejmě nejvíce se uchytila jeho přezdívka „Pobožný střelec“. Byl to bývalý štábní kapitán, člen vojenské odbojové organizace Obrana národa, Václav Morávek.

Pracoval v úplné ilegalitě a v rámci Obrany národa se zaměřoval na činnost, kterou mohl německým okupantům co nejúčinněji aktivně uškodit. Společně s dalšími zpravodajskými důstojníky, podplukovníky Josefem Balabánem a Josefem Mašínem, si říkali „Tři mušketýři“, zatímco gestapo je přezdívalo „Tři králové“. Morávek mezi nimi vynikal svými odvážnými, až lehkovážnými kousky, kterými k nepříčetnosti dováděl pražské gestapáky. Na jaře 1941 však byla skupina rozbita, Balabán i Mašín zatčeni. Morávek však unikal dál, až do zmíněného března 1942, kdy byl zastřelen v přestřelce. Chtěl totiž pomoci svému společníkovi, Václavu „Fešáku“ Řehákovi, kterého gestapo právě zatýkalo. Nepřátel však bylo příliš. V devadesátých letech byl v místech přestřelky a Morávkovy smrti postaven pomníček, který jeho památku připomínal. Během výstavby tunelového komplexu Blanka však došlo k jeho demontáži a znovu byl instalován v nově vzniklém Morávkově parku po dokončení stavebních prací v roce 2014.

Letošní 79. výročí hrdinské smrti štábního kapitána Václava Morávka, brigádního generála in memoriam, nebylo opět možné uctít během oficiálního pietního aktu. Proto se k zástupci Československé obce legionářské odebrali k pomníku v Morávkově parku individuálně v pátek 19. března 2021, stejně jako tak odděleně učinily všechny ostatní delegace institucí a spolků – Senát Parlamentu České republiky, Ministerstvo obrany České republiky, Magistrát Hlavního města Prahy a Český svaz bojovníků za svobodu. Kytici za Ústředí ČsOL položil organizační tajemník br. Jiří Filip.

Čest památce Václava Morávka.

text: br. Petr Tolar
foto: ses. Marcela Tolarová